neljapäev, 25. mai 2017

Kõik võivad saada miljonäriks!

Kasvasin üles suhteliselt vaeses peres ja arvasin alati, et see on pigem unistus. Miljonäriks saab kas see, kellel on rikkad vanemad, kes võidab lotoga, või kes on geniaalselt tark, et "Kes tahab saada miljonäriks?" saates rahapunga täita. No igatahes, mina ilmselgelt ei kuulu neist ühtegi kategooriasse.

Aastad läksid ja elu kippus minu teooriat aina kinnitavat. Kuni ühel päeval sattus minu näppu üks huvitav raamat.. ja siis järgmine... Siis leidsin paar huvitavat blogi, mis viitasid internetipankadele, jagasid kalkulaatorit "miljonäriks saamise" retseptiga jne. Ja siis hakkas mulle koitma, et miljonäriks saamine võib täitsa enda kätes olla ja enda valikute küsimus!

Tänaseks tunnen, et olen lõpuks ometi õigel teel. Kõik on võimalik, finantsvabadust on võimalik saavutada ka tagasihoidliku palgaga ja elukvaliteet on tänapäeval paljudele valikute küsimus. Vähemalt meile siin, kes me ei ela sõjakoldes, omame lugemis- ja kirjaoskust ning ligipääsu elementaarsele tervishoiusüsteemile. Mis me nende võimalustega teeme, on meie kätes! Panen siia kirja need mõningad põhimõtted, mis minu meelest meie ühiskonnas ka tagasihoidliku sissetulekuga inimesele annab siiski võimaluse miljoniteni jõuda!
  1. Ära aja asju keeruliseks! Ka Eestis elades on võimalik üsna tavalise töö abil miljonäriks saada, isegi kui see võib võtta palju aastaid. Olgem ausad, eurotsoonis on ka 100 000€ omamine juba enam, kui Eesti krooni aegne miljon, nii et piisab sellestki. Et 100 000 € kokku saada, ei ole vaja alustada mingi unikaalse ettevõttega, midagi leiutada, või lotovõit saada. Kui oma tavalise palgatöö tulemusest iga kuu regulaarse summa säästudesse kannad, on kõik võimalik! Ainuke, mis on vajalik, on võimalikult vara alustada. Ära oota "sobivamat juhust" või imelist äriideed, vaid alusta säästmisega kohe. Suurte unistustega saad tegeleda ka siis, kui majanduslik kindlus juba saavutatud.
  2. Vali endale sobiv tee. Ära hooli sellest, mis sind ümbritsevas keskkonnas "normaalseks" peetakse, julge ujuda vastuvoolu. Eesti ühiskonnas on kohutavalt levinud "naabrist parem" mentaliteet, mis puudutab kulutamist ja asjade kultust, kuid millegipärast  ei kehti sama säästmise kohta. Just seepärast ei saa enamus inimestest 40-aastased rikkad pensionärid. Julge teha vastupidi, vaata tarbimisele ja säästmisele teisiti kui enamus. Tee oma valikud, mis aitavad ehitada sinu tulevikku, ära kulutada sellepärast et "hirmus odav on" või et "kõigil teistel ju on".
  3. Armasta säästmist. Kõlab imelikult, aga just see on peamiseks alustalaks! Tee säästmisest endale hobi, ole selle üle uhke, ja leia säästmises lõbusad küljed. Sa ei pea ju kõigile ütlema, mitu protsenti oma palgast sa säästudesse pannad, aga võib päris osavalt šokeerida sõpru näiteks  sellega, et peale kahte õlut lähed koju, kuna "kavatsen 30selt miljonäriks saada". See kõlab oluliselt etemalt, kui öelda, et "lähen koju, sest pole kolmanda jaoks raha" ja tõestab sulle endalegi, et näed säästmist positiivses võtmes. 🍕
  4. Alusta täna! Ütlen ausalt, alustasin ise säästmist alles paar aastat tagasi, ja ainuke asi, mida täna kahetsen, et ma varem alustanud! Olen teinud elus palju halbu valikuid, ja hea uudis on see, et ka nüüd alustades ei ole hilja! Esialgu tundus kõik võimatu, aga tegelikult selgus, et aeg läheb palju kiiremini, kui me arvame! Kasum on sinu kõige suurem sõber finantsvabaduse saavutamisel, ja mida rutem sa alustad, seda kiiremini kasum tuleb! Vastasel juhul avastad 10 aasta pärast, et "kui ma vaid oleks 10 aastat tagasi alustanud, oleks ma täna miljonär..". Olen üsna kindel, et jõuad 100 000 € suuruse varanduseni kiiremini, kui arvasid!
  5. Usalda börsi! Julge usaldada oma raha aktsiaturule, julge uskuda, et aktsiaturg liigub umbes samas taktis, nagu see seda kõik varasemad aastad on teinud. On loomulik, et börsil on tõusud ja langused, kuid kui vaatad börsi ja aktsiahindade arengut üle aastakümnete, näed kohe, et pikas perspektiivis on börs siiski tõusuteel, ja iga börsilanguse järel tuleb tõus. Ära karda börsikrahhi, kindlusta endale esmajärjekorras kriisipuhver, ja naudi börsilangusi kui "aktsiate soodusmüüki". Kui kogu maailma majandus läheb põhja ja kõik ettevõtted lõpetavad arenemise, siis on maailma probleemid palju suuremad, kui sinu aktsiatesse pandud raha, nii et selles hirmus elada ei ole mõtet. Investeeri parem regulaarselt aktsiatesse ja fondidesse, hajuta riske, ja järgi indeksit, nii jõuad kaugele!
  6. Läbi raskuste tulevad võidud. Tööta hoolega ja näita ennast tööl. Kui näitad enda väärtust, on sul ka võimalik palgatõusu läbirääkimisi pidada! Kui oled juba suurema palga endale välja võidelnud, on väga keeruline seda alandada. Ela mõned aastad eriti säästlikult, et oma säästmisele korralik avalöök anda, ja jätka regulaarset säästmist aastate ja aastakümnete jooksul. Ei ole mõtet punnitada aasta või kaks, et siis kogu saavutus lihtsalt läbi põletada, mõtle säästlikult ja leia tasakaal, mis kestab.
  7. Ära lase ennast petta! Ära maksa millegi eest rohkem, kui tõesti vaja. Kui rohkem maksad, on see ju sinu asemel keegi teine, kes palmi all mojitosid lürbib ja maasikaid sööb! Vali hoolega teenused ja tooted, mida tarbid. Kõigepealt küsi endalt, kas ikka tõesti on seda teeust või toodet väga vaja, ja mis kasu see kulutus sulle annab. Ning kui tõesti on vaja, siis leia parima hinnaga valikud. Vaata üle oma elektrileping, pangateenuste hinnakiri, internetiteenus jms. Mõtle, mitu aktsiat sa saaksid osta, kui kalli märgi asemel ostad riided odavast riideketist. Milleks maksta palja märgi eest, kui tegelikult vajad lihtsalt praktilisi riideid? Täna kokku hoitud eurod on hoolega investeerides 10 aasta pärast väärt palju palju enam, kui see märgisärk, mille kandmist sa siis enam ei mäletagi. Milleks raha tuulde loopida?
  8. via GIPHY

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar