Samas on meil enamasti kapis kõike varuga ostetud, vahel mitu eksemplari lausa, seega otsustasin ostunimekirjadel rangemalt silma peal hoida ja portse/koguseid/kulusid täpsemini välja arvestama hakata. Igal nädalal olen teinud nimekirja, mis tegelikult ka kodus otsas või otsakorral on, et mitte liigselt osta asju "ette" ja seisma, sest toidu kõlbmatuseni hoidmist ja ära viskamist ma tõesti ei salli!
Lisaks on meil veel paar kindlat kokkuhoiu nippi:
- kuna me ei ela Eestis, aga päris mitmete eestipäraste toitudega oleme nii harjunud, hangime 2 korda aastas Eestis käies korraliku varu koju kaasa, sh nuudlid, purgisupid, pakisupid, tatar jms. Neist peaks siis enamasti lausa 4-6 kuuks jaguma
- kuivained ja kartulid ostame suure pakiga (enamasti 3kg) koju ette, kuna selliste pakkide kilohind on kõige soodsam, näiteks pastatoodetel enamasti ca 0.90€/kg, kui väikese pakiga ostes kipub hind pigem 1€/500g kanti, minu meelest tõeline röövimine!
- päris palju kasutan liha asemel hakkliha, sest selle ostmist saab enamasti rahulikult sooduspakkumistele ajastada. Kui tavaliselt maksab siin hakkliha näiteks 5.5-7€/k, siis mina ei maksa hakkliha eest kunagi rohkem, kui 3-4€/kg, siis aga ostan mitu kilo korraga. Kodus loomulikult jaotan ostetud hakkliha toidukorra suuruste portsude kaupa sügavkülma, kust seda siis hiljem eelnevalt sulama võtan, et õhtul töölt tulles õhtusöögiks kasutada. Selliste portsude puhul läheb terve pere õhtusöögi sisse hakkliha 0.5-1€ eest ja sellest jagub enamasti üheks söögikorraks 4le inimesele ja suur ports veel järgmiseks päevaks mõnele näljasele.
- värske liha on tõeline luksus, meie toidulauale jõuab enamasti külmutatud kanafilee või külmutatud kanakoivad. Vahel õnnestub ka soodushinnaga värskeid ribisid või sealiha saada, aga selleks peab õnne olema ja tegelikult eelistan lihasöömist peres piirata.
- smuutide jaoks ostame külmutatud marju, ja kui suurem sügavkülmkapp kodus olemas juhtub olema, siis tasub muidugi eelmisel suvel ette hankida/külmutada.
Seega teoreetiliselt, kui nüüd kellelgi mingeid erilisi lisasoove ei teki, siis on veel lootust, et tuleb ka õhtusöökidega nädala lõpuni ilusti välja, aga kui keegi peaks väga näljane olema, siis tekib küll kriis! Ja kõige hullem on muidugi see, et värsket piima on veel vaid paari liitri jagu. Meie kodus aga piim on alati olnud umbes sama oluline nagu hapnik ja puhas kraanivesi, nii et kriisioht on reaalne!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar