esmaspäev, 12. veebruar 2018

Kuidas läheb ostupaast ja kuhu kaob raha

Võtsin veebruari alguses endale eesmärgi (vähemalt proovida) veebruaris võimalikult vähe raha kulutada ja võimalikult palju säästa. See hasart on minus suur eriti just nüüd, kus börsil on pöörised ja keerised möllamas ja samas kevadine raportite hooaeg ning dividendide maksmise periood kohe ukse ees. Sellises olukorras tahaks ju eriti võimalust kasutada, ning raha õigesse kohta suunata, mitte lihtsalt ära süüa või maha visata.

Mõtlesin, et kui iga nädal vahekokkuvõte teha, siis äkki on lihtsam tabada, kuhu raha kaob, ja püksirihma veidi pingutadagi?

Igatahes möödunud nädal ei ole olnud just kõige säravam. Sai tehtud palju tööd. Sai käidud uueks nädalaks toiduvarud hangitud. Sai viidud ära taara, mille juures tuleb märkida, et taara korjamises valitseb ka täielik hapukurgihooaeg, viimase 1,5 kuu tulemuseks oli kõigest 1.60€ taara eest!
Samas söögile kulus jälle hirmus palju, sealjuures sai lisaks lubatud endale liigagi luksust...



Toidule kulus sel nädalal 118.22€:

maiustused (siirup, kartulikrõpsud)18.95
puuviljad (banaan, mandariin, õun)8.67
köögiviljad (kapsas, 5kg kartul, tomat, kurk, porgand)26.10
piimatooted (piim 10L, hapukoor, vahukoor, toorjuust, mozzarella)32.05
tavatoit (röstsai, leib, võitaigen pirukate jaoks, pitsataigen, majonees, munad jne)15.62
lihatooted (läbikasvanud liha, kanakoivad, suitsutatud külg)16.83

  • Kartulikrõpse lubasin esialgu ostukorvi lubadusega, et "ma ju tõin taara ära, selle arvelt võib", hiljem sain muidugi ise ka aru, et taarat oli vaid 1.6€ eest, aga krõpse millegipärast lausa 5.8€ eest?! Ja noh, siirup on ju tõesti täielik raiskamine, eriti arvestades, et kodus on olemas ka kodune õuna- ja mustsõstramahl. Neid küll tarbitakse regulaarselt, aga vahelduseks kulub siiski liiga palju ka poesiirupit.
  • Puuvilju sööme kohutavalt palju, va banaanid, millest osad loodan sügavkülma smuutide jaoks valmis lõigata. Sel juhul jagub paarist banaanist mitmeks kuuks.
  • Kartulit ostsin viimati detsembris 0.3€ kg, aga see oli mingi eriline pakkumine. Tavaolukorras ostan 0.6€ kg ja usun, et see on vist küll selle riigi odavaim, olen otsinud tikutulega, aga odavamalt pole leidnud.
  • Piimatooteid kulub meil palju, jah..
  • Leiva, pitsa- ja pirukataigent ei tohiks vist väga raske ise teha olla? Kui vaid laiskusest jagu saaks, saaks selles osas vist kokku hoida?
  • Mozzarella ostan alati kõige odavama, aga tegelikult vist elaks ikka vabalt ilma ära? :)
  • Lihatooteid ostsin kohutavalt palju jälle, kuigi arvasin, et lähemad 2-3 nädalat enam liha ei osta. Nimelt armastan lihatooteid osta alati ette soodushinnaga ja säilitada vajadusel sügavkülmas, et ei peaks kalli hinnaga ostma. Täna näiteks oli saadavalt kanakoivad 1.3€ kg, tavahind on 2.6€ kg, seega ostsin ette ja loodan, et veebruaris enam lihatooteid ei osta. Ise ma, muide, peaaegu liha ei söögi, aga nooremate pereliikmete tervise huvides pean siiski seda soetama
Kokkuvõtteks - toidule on veebruaris juba kulunud 266€, mis tähendab, et 400€se kuueelarve juures on kulutada jäänud 134€, ja süüa vaja osta veel 2 korda. Tulevatel nädalatel läheb päris kitsaks.. Kodus kappides on õnneks siiski olemas nüüd nii kartulid, makaronid ja spagettid, hulk lihatooteid ja palju muud, seega teoreetiliselt peaks välja tulema. Praktikas kipume liiga palju maiustama, endiselt.. 
Selleks, et sel nädalal toidu pealt kokku hoida, jätsin ostmata traditsioonilised hommikusöögiks toodavad saiakesed. Luban ennast homme hommikul kl 6 üles ajada, et perele hommikusöögiks ise muffineid või pirukaid teha. Mitmekordne hinnavahe on päris hea motivaator.

Niimoodi siis toiduga. Lisaks tuleb tunnistada, et #ostupaast on korralikult feilinud veel paaril põhjusel. Nimelt kulus lisaks sel nädalal:

hügieen (näopuhastusvahendid, majapidamispaber)15.21
transport (parkimine)7.56
kingid (sõbrapäevaks perele kommikarp)3.02
seemned kevadeks (herned, tomatid)8.06

Hügieenitarvete pealt saaks kokku hoida ilmselgelt, majapidamispaberi asemel võiks rohkem kasutada tekstiilist lappe ja käterätikuid, ja neid pesta regulaarselt. Muide! Söögilauas võtsin juba säästunipi kasutusele - tavapärased kätepaberid, mida salvrättide asemel kasutame, lõikasin pooleks! Nii kulub igal söögikorral paberit loodetavasti vähemalt poole vähem. #säästetudeuro #säästunipp
Parkimisele kulunu oli planeeritud ja loodetavasti selle kuu viimane kulu. Sõbrapäevaks perele šokolaadikarbi ost oli juhuslik vedamine, kuna ostan alati väikese üllatuse nagunii, seekord sain soodushinnaga. 
Seemned kevadeks olid aga ootamatu ost, lootsin, et need enne märtsi algust müügile ei tule. Ostmata ka ei saanud aga jätta, sest aiamaaga on suured plaanid ja tahaks sel aastal veel rohkem pottides ja peenras perele kasvatada, kui varem! Seega ei saanud võimalust kasutamata jätta. 

Kust teie võimalikult soodsalt seemneid soetate?



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar