kolmapäev, 26. juuli 2017

Laristamisest ja muudest läbikukkumistest


Nii-nii, aeg lendab ja suvi on varsti läbi, enne kui mina suve nautima jõudnudki. Kontoriroti elu...

Nädalavahetustel muidugi saab ju väljaski käia, aga säästueksperimendi raames just väga erinevate tegevuste ja reisidega ei priiska, siiani olen pikimad tripid teinud aiamaale peenarde vahele ja tuppa tagasi. Rääkides peenardest, siis .. kust alustada? Olen aiapidajast vanemate laps ja üles kasvanud teadmisega, et peenarde tegemine on hullult ökonoomne ja suur rahavõit. Või..?
Viimase kahe aasta "võidud":
 - rohelises linnakeses elades olgu Su peenrad ükskõik kui keset linna, tara peab peenardel ümber olema ja soovitavalt ka võrk peal, neid pagana pikakõrvalisi, Bämbisid ja muid kaarnaid toita Sa ei jaksa!
- maa kaevamine on tõsine töö ja aiakaubad (vähemalt hinna poolest) tõeline luksuskaup
- mingil huvitaval põhjusel, selgub, ei piisagi vaid seemnete mulda viskamisest ja aegajalt peenarde kastmisest - saak vöib päris niruks jääda
- seemnete ostmisel võiks valiku teha selle järgi, mida ise tegelikult sööd. Mulle tuli suht kiiresti meelde nüüd, et ma rediseid üldse ei armasta. Kahjuks on need suhteliselt ainukesed, mis minu peenardes kasvama nõustuvad. Kurgitaimed on peale 1,5 kuud katteloori all kasvamist endiselt sama suured nagu enamus aiapidajatel märtsis. Kartuleid ostan poest, porganditel on millegipärast ainult pealsed.
Nii palju siis ökonoomsest mõtlemisest ja aiapidamisest. Sünnipärase maalapsena aga tekib igal kevadel mingi imelik kihk ja võin üsna kindel olla, et järgmise aasta aprillis-mais võib mind jälle peenarde vahelt unistamast leida.

Olgu, vahetame teemat. Kuidas siis säästusuvi edeneb? Eesmärgiks sai seatud 8 nädalat üle elada, kulutades vaid 50€ toidule, samas aga teha tühjaks kodused kuivaine- ja sügavkülmariiulid igasugusest kraamist, mis juba pikemat aega seisab ja sööjaid ootab.
Tänaseks on eksperimendist jäänud veel natuke üle 2 nädala, ja raha - on OTSAS! Viimasel nädalavahetusel tuli tõdeda, et tegelikult ei ole ma kappide tühjendamises sugugi väga edukas olnud, küll aga ajasid igasugused imelikud isud mind poodi ja kulutatud sai 28€ toidule, ning ära viidud taarat 3€ eest. Kokku siis tänaseks kulunud 53€, mis tähendab, et eksperiment on juba läbi kukkunud. Õppetund - mida rohkem endale teadvustada, et raha kulutada ei tohi, siis võib küll õnnestuda raha mitte kulutada, aga see-eest mõlgub palju tihemini meeles, millest kõigest ilma jääd! Tuletades meelde aegu, kus enamus minu masu aja palgast kulus korteri üürile ja toidule õieti ei jäänudki, siis oma valikul säästukuu tegemine võib olla muidugi palju lihtsam taluda emotsionaalselt. Nimelt on lõpuks on ju ikkagi võimalik "murduda", rahakotirauad avada ja see pagana leivapäts või kohvipakk poest koju lohistada, kui konto miinuses ei ole. Lisaks tuleb tunnistada, et tegelikult peegeldab see eksperiment täpselt minu igapäevast elu - sean endale alati suhteliselt võimatuid eesmärke ja tihti "peaaegu" täidan need, aga selle asemel, et siis suurt võitu nautida, muserdun selle pärast, et ideaalist puudu jäi. Sest olgem ausad, 2 nädalat on küll veel eksperimendi lõpuni, ja eelarvest läksin juba üle, aga ka näiteks 80€ 8 nädalat ära elada on tegelikult siinses majandusruumis väga suur saavutus. Kui palju teil sel suvel toidule kulunud on?

Minu börsile investeeritud eurokestel ei lähe ka hetkel just kõige hiilgavamalt. Kui oleksin jaanipäeva paiku aktsiaid ja fonde müünud et osa kasumist koju tuua, oleksin päris hea diili teinud. Peale seda on kõik numbrid kontodel hirmus punasesse langenud, et kohe kripeldab! Peast käivad pidevalt mõtted, et "oleks pidanud natuke müüma, kauplemisega õnnestuks ikka paremini. Müü nüüd, osad aktsiad on veel plussis". Ometi mõistusega tean, et minu tegelik investeerimisplaan on pikaajaline ja müünud olen väga vähe, pigem olen just odavamaid aktsiaid juurde ostnud. Samas on viimase aja börsikõikumine natuke küsimusi tekitanud, nii et ka minu "sõjakassa" hetkel kasvab, olen investeerinud oluliselt vähem, kui säästudesse pannud. Ikka selleks, et kui aru saan, mis börsil toimub ja kuidas maailma majandus areneb, siis oleks võimaluse korral millegagi mängida.

Kuna aga kogu aeg kätel istuda on ka raske, olen muidugi natuke mänginud, müünud natuke suurema protsendi teinud aktsiaid ja ostnud neid, millel väga pole hästi läinud. Ise tean küll, tagasi vaadates, et iga kord kui kauplen, siis õnnestub mul müüa just suurema potentsiaaliga aktsiaid valel ajal jne, aga noh, vaja ju mängida, kuni jälle vastu näppe saan..

Täpselt nagu mina börsil kauplemist katsetamas.
'Hey cat' .. Bam .. 'Oh fuck it .. "

Ahh, aga üks hea uudis on küll - juba nädalavahetusel on aeg teha järjekordne kuu ülevaade ja vaadata üldine portfelli seis üle! Stay tuned!

5 kommentaari:

  1. kui enamus muu maailma börse on rohelised ja teevad tippe ning sinul viskab punast siis tasuks oma investeerimisstrateegia üle vaadata, kuskil on midagi valesti

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul just esimese asjana tekkis sama mõte. Ja kui strateegia on pikaajaline, siis pole vaja ju üldse punase või rohelise värvi pärast muretseda ja veelvähem müüa midagi. Kord juba ostetud on, siis las settivad need aktsiad sul seal kontol, ega nad süüa ju küsi. Kui on soov pidevalt uurida ja näppida ja liigutada, siis soovitan teha endale virtuaalkonto, kus saad kauplemisega tegeleda ja läbi selle aktsiaturgude käitumist õppida. Mina ise rahuldan sellise "hands on" vajaduse hetkel ühisrahastuses, kui Mintoses igal hommikul tagasi tulnud raha käsitsi laene valides jälle välja annan.

      Kustuta
    2. Virtuaalne konto on tõesti väga lahe asi, tegelikult mul virtuaalkonto juba 2004. aastast saadik ja olen seal erinevate strateegiatega täiesti ulmekasumeid teeninud :)
      Kahjuks või õnneks päriskontol selliseid ulmeinvesteeringuid ka päris rahaga kunagi teha ei raatsi, see klassifitseerub minu jaoks pigem hasarmängimise teemaks. Oma pikaajalisi investeeringuid ma muidugi ei müü, kui just tegu väga suure plussiga pole ja üsna kindel olen, et peagi õnnestuks odavamalt tagasi osta.
      Kuna ma väga turgu ajastada ka ei ürita, siis on mul muidugi õnnestunud osta ka tipust ning näen praegu kontol punaseidki numbreid, aga see mind just vägisi müüma ei pane. Miinuses dividendiaktsia müümiseks erilist põhjust ei näe. Pigem vahel mõtlen, et oleks võinud ju natuke müüa seal, kus ilmselgelt nägin suurte plusside pealt, et turg oli ülepaisutatud ja kindel langus ees ootamas.

      Rääkides aga hasartmängudest, siis leidsin just toreda viisi, kuidas erinevates läänemaailma hasartmänguportaalides iseenda vastu panuseid pannes on võimalik päris kindlaid võite koju tuua. Huvitav, kui palju hasartmänguri verd minus tegelikult voolab?

      Kustuta
  2. Eks ta ole, algaja asi ;) Strateegia ja portfelli sisu osas tegelen tõesti igapäevaselt, ja just seetõttu ongi mul ka korralik kassa olemas, et kogu aeg sobitada ja parandada olukorda. Oleks siis asi nii lihtne, et vali aga rohelise trendiga börs ja tegutse.
    Üheks näiteks on mul portfellis hulk aktsiaid, mis igakuiselt mõnuga dividende mulle sisse toovad ja ka aktsiahind on oluliselt kõrgem kui oli soetushind, aga kuna valuutakurss on vahepeal täieliku vabalanguse teinud, siis paistabki, nagu oleks aktsia miinuses. Õnneks on mul piisavalt hajutamist erinevate valuutade, maailmajagude ja majandusharude vahel, nii et ka näiteks tänane IT-aktsiate kukkumine mind verest välja ei löö. Dollari madal hind aga kripeldab, tahaks kangesti seda nüüd ära kasutada.
    Kuhu ise soovitaksid siis strateegiliselt vaadata, et rohkem rohelist portfelli tekitada? :)

    VastaKustuta
  3. peale nii pikka turgude rallit, kus järsem langus on tunduvalt lähemal kui eelmine põhi siis mõtle, kas on üldse mõtet väga aktiivselt osta. Viiseman (ta on muidugi natuke liiga karune) on öelnud, et "vahest on parem 3 kuud varem müüa kui 3 päeva liiga hilja".

    aga kui ikka sügeleb siis võid dividend growth investing strateegiat uurida ja nagu sa mainisid siis dollari nõrkuse tõttu US turgude poole piiluda. peaks sobima sinu osta ja unusta mõttelaadiga, languse puhul muidugi punasest ei pääse aga dividenditulu on vähemalt tõusvas joones.
    championite, aristrokraatide ja muude pikema ajalooga dividendimaksjate hulgas peaks ostukohti veel olema.

    kindlasti jälgi oma maakleri juures konverteerimise ja teenustasusi


    VastaKustuta