neljapäev, 15. veebruar 2018

Mida turg teab, mida mina ei tea?

Kui ma juba kapist välja tulin ja tunnistasin, et investeerin päris palju patuaktsiatesse, siis ilmselt pole enam kaotada midagi, võin rahumeeli teiega enda tänast järjekordset hämmingut jagada.

Nimelt jäi mulle juba eelmisel suvel üks Live Casino ettevõtte silma, kutsume teda hellitavalt EVOks. Ettevõtte peamine tegevus toimub Lätis ja Maltal, mingi kontor on vist Stockholmis, ja ettevõte ise noteeritud päris mitmel börsil. Silma jäi muide sellepärast, et otsisin sihipäraselt "patuaktsiaid", mis hr Heina sõnutsi ju läbi aegade hästi pidid teenima 👀 #nali

Lugesin tookord natuke EVO tegevuse kohta ja igasuguste tarkade arvamusi internetifoorumites ja jäin mõtlema.. Siis vaatasin veel nende majandustulemusi ja lugesin veel mõndasid viimaseid tegevusraporteid ja kohe hirmsasti hakkas nö kihelema. Tahtsin kätt proovida, kuna ettevõte ja aktsia tundusid hea potentsiaaliga.

Kuna ligipääs on aktsiale hea, ostsingi prooviks mõned. Ostsin juulis, ja müüsin septembris paari eurose kasumiga maha. Aga aktsia jäi südamesse, tundus, et müük polnud just parim mõte. Ostsin oktoobri keskel natuke rohkem, aga siis hakkas aktsiahind rallitama, ja mina tundsin, et ei usalda ikka sellist äritegevust, ning müüsin juba päris mitme eurose kasumiga maha. Novembri keskel muutus igatsus nii suureks, et ei pidanud vastu - ostsin JÄLLE EVOt 😀 Seda defineeritakse ilmselt hasartmängusõltuvusena? 😎 No saame näha..

Igatahes novembrist saadik otsustasin, et kuna Läti uued kasiino-maksud jms ei paista firmat väga kõigutavat, ja firma tegevjuhil paistab olevat üsna kõva käsi ja sihikindel meel, ostsin jälle mõned aktsiad tagasi. Ja siis veel mõned. Ja veel mõned. Siis vaatasin, et miks mu "III samba" kontol istuvad mingid igavad indeksfondid, võiks ju osa neist maha müüa ja veelgi EVOt osta? 🙈🙉🙊 Muidugi olen oste teinud stabiilselt erinevate hindadega, aktsiahind on vahepeal kasvanud ja vahepeal tibake rahunenud, aga ikka stabiilselt ülespoole roninud.

Eilsest saadik ootasin küüsi närides ja ärevus hinges võbelemas ettevõtte 2017. aasta majandustulemuste raportit. Täna hommikul see tuligi ja tadaaaa!!!! Fanfaarid kõlagu, minu lugemise kohaselt oli raport fantastiline! Firma juht on selge jutuga. Firma kasum eelmisel aastal kahekordistus. Firma planeeritav välja makstav dividend kahekordistus (LOE: 100% suurem!!!!). Ehk sel aastal maksab EVO dividende 0.9€ aktsia kohta, võrreldes eelmise aasta 0.45€ kohta.
Ah, lugege ise:
Full-year 2017 (2016) Operating revenues increased by 54% to EUR 178.4 million (115.5) EBITDA increased by 81% to EUR 80.6 million (44.6), corresponding to a margin of 45.2% (38.6) Profit for the period amounted to EUR 62.1 million (31.7) Earnings per share amounted to EUR 1.73 (0.88) The Board proposes a dividend of EUR 0.90 per share (0.45) Events during the fourth quarter of 2017 Continued high growth and margin High level of expansion in environments and tables Focus on product development with several new games to be launched in 2018
Ühesõnaga, mina kui aktsiaomanik olen sellist raportit lugedes üliõnnelik ja ootan, et vot nüüd turg juubeldab ja paneb kõrgustesse uhama! Aga tegelikult.. eeem.. njah.

Tegelikkuses oligi börsil täna muidu pärituul, välja arvatud minu valitud aktsial EVOl oma fantastilise raportiga 😱 Nimelt kukkus EVO positsioon kõigepealt -10%.. Siis kukkus lausa -13%ni. ja siis roomas tasapisi tagasi, ning päev lõppes sellega, et aktsia hind oli võrreldes eilsega -10%. Teata veel börsile headest tulemustest.. 💣Lisan juurde, et kui tihti enne raportite ilmumist liigub palju spekulante ja aktsia hind tõuseb juba varem kõrgustesse, siis EVO puhul seda ei juhtunud, nii et kõigi minu võimalike stsenaariumite järgi oleks pidanud EVO täna pärituules seilama...

Tuleb tunnistada, et mind võttis see esialgne turu reatsioon hämmelduma. MIS mul kahe silma vahele jäänud on??? Lugesin veelkord tulemusi ja natuke twitterit, tegin vahepeal palgatööd, aga teema ikka kripeldas, kuidas siis nii?? Konkurente ettevõttel muidugi on, aga tänu agressiivsele laienemisele ja strateegiliselt hästi tehtud otsustele on ettevõte konkurentidest pikalt ees, mängulaudu on neil ohtralt ja 2018. aastal ootab kõigi prognooside järgi ees suurem kasumlikkus. Aga turg arvab, et.. 💩????

Lõpuks ei pidanud ma vastu, ja ostsin ebatavaliselt suure portsu aktsiaid juurde. Ebaloogiliselt odava hinnaga. Selle peale läks hind veelgi alla, täiesti uskumatu soodusmüük! Võtsin veel ühe pataka veelgi ebatavalisemalt odava hinnaga juurde, ja siis veel ühe pataka. Neljanda tellimuse panin veel sisse, aga siis tuli tagasi tööle kiirustada ja nii minu ostud jäidki. Ise tundsin ennast, nagu täielik mängur.


Õhtul, kui börs juba suletud, pidin tõdema, et viimast üliodavat ostu ei saanud enam kätte, aktsia sulgus -10% pealt. Mina aga muhelen omaette habemesse siin. Päeva viimase uudisena on järjekordselt kohalik analüütik tõstnud aktsia hinnaprognoosi soovitusega "OSTA", seekord hinnasihiks ca 10-12€ suurem hind, kui täna sulgus (praegune hind 557SEK, siht 670SEK). Ootan põnevusega!

Nii-nii, aga mis teie arvate, kallid kaasinvestorid? Millest selline turu reaktsioon? Mida teised teavad ja mille eest põgenevad, mida mina ei tea? Kasumit praegusel hetkel alla pakkuda nagu poleks mõtet tõsisemat sorti investoril, selliste majandustulemuste najal. Mis arvate, kas mul tuleb surmani töötada, sest pensioni mängisin nagunii nüüd maha, või on veel mingit lootust?



7 kommentaari:

  1. Sa pole ainus, kes selliste asjade üle imestab. Ühe teise rootsi aktsiaga juhtus täna sama: teatasid eelmise aasta tulemused, dividend jääb samaks kui varem ja... aktsia kukkus kolinal.

    VastaKustuta
  2. Kui suure summa eest siis lõpuks kokku võtsid seda enda portfelli? :)

    VastaKustuta
  3. Ilmselgelt liiga palju :) Kogu portfelli peale (va III sammas siis) on EVO all lausa 10% (pea 4,5K €), lisaks on paar teist gamblinguga seotud ettevõtet, nii et kokku kogu portfellist on nüüd juba 19.5% hasartmängudes.
    Minu jaoks liiga palju, eelistan max 5% ühele ettevõttele panna, sektori peale võiks ka max 10% minna.
    Aga pole viga, jänesed shampust ei joo ja tibusid loeme sügisel ju :D

    VastaKustuta
  4. Oii, valetan.. arvutada ka enam ei oska! Tegelikult on EVO all ainult 6,5% portfellist (selgub, et mu portfell on suurem kui arvasin!), nii et pole hullu midagi :))))

    VastaKustuta
  5. olen samuti EVOs juba pikemat aega, ca 1,5a.. minu jaoks oli ka üllatav aktsia langus peale tulemusi, aga jõudsin järeldusele, et kuna ootused on nii suured, siis aktsia hinda on need juba sisse arvestatud ja isegi suurepärased tulemused võivad hinna viia langusesse.. see muidugi tekitab küsimusi, mis hakkab juhtuma USAs, kui tulemused ei vasta nendele kõrgetele ootustele, mida börs on oma hinnastamisega seadnud.
    btw, 4 korda nii väikse perioodiga aktsiaid juurde osta on ilmselge overkill :)

    VastaKustuta
  6. Shopahoolik, mis teha. Kauplustes käimist vihkan, aga aktsiturul lasen "looma valla" :D

    VastaKustuta
  7. mind tabas täna analoognne ostuhullus seoses Rovio kivina kukkumisega.
    sealjuures tänan õnne, et olin senised roviod just eelmisel nädalal 9,75-ga maha müünud. täna käis hind vahepeal ka 5,6€ juures juba ära. nii et sisuliselt on mul nüüd sama raha eest oluliselt rohkem kui enne.
    aga miks skandinaavia aktsiate hinnad juba mitmendat tretti kasumile langusega reageerivad, sellest ma lihtsalt aru ei saa.
    eesti aktsiatega käib asi ikka õigetpidi üldjuhul.

    VastaKustuta