neljapäev, 25. jaanuar 2018

Miks just see investeerimisplatform?

Sain Anonüümselt kommentaarides küsimuse:
Lihtsalt huvi pärast küsin, et miks just Investly? Miks mitte Mintos või EstateGuru või Twino vms?

Mõtlesin, et kirjutan kohe postituse, et teiste arvamusi ja kogemusi ka kuulda! Et miks siis või miks mitte Mintos, Twino, EstateGuru jne?

Warren Buffet õpetas mulle, et tuleb investeerida ainult sellesse, millest ise aru saad 😎 Ehk siis eelistan teemasid ja ettevõtteid, mille toimimist mõistan. Twino jpt P2P-laenud jäävad mulle mõistmatuks.
No esiteks, miks peaks keegi tahtma anda laenu kellelegi, keda pank ei usalda? Saan aru, et see turg ei ole enam nii ühekülgne, aga selle P2P turu esialgne hoog sai minu meelest peamiselt alguse olukorrast, kus pankade tingimsued olid liiga karmid ja intressid päris soolased. Ma samastan siin ennast pangaga, kes tahab oma investeeringute riski siiski võimalikult madalana hoida.

Ja teiseks on tegemist kokku kogutud laenupakkujatega, meeletu hulga laenufinantseerijatega, kellest ma midagi ei tea. Mingid Leedu  ja Ukraina teenusepakkujad? Tore küll, aga mul kahjuks ei ole usaldust selliste ettevõtete ega nende klientuuri vastu, seega ei sobi nad minu riskiprofiili ja jätan need investeeringud neile, kes riskialtimad!

Estateguru jms kinnisvaralaenudele olen ma ka mõelnud, aga kuna mul ei ole mingit huvi raha siduda 12-24-48ks kuuks, siis langeb see võimalus kiirelt välja. Kinnisvara- ja ehitusturgu on kerge emotsionaalseks ajada, see on väga tihti igasuguste mullide küüsis tänu inimeste emotsionaalsusele, ja raha on pikalt kinni - kombinatsioon, mis mulle ei sobi jälle.  Siinkohal tunnistan, et ka aktsiabörs on vägagi emotsionaalne tihti, kuid aktsiad on väga likviidsed võrreldes kinnisvarafinantseeringuga.
Lisaks on tuttavatel liiga palju halbu kogemusi nende konkreetsete rahastusplatvormidega, seega üritan õppida teiste vigadest.

Seega jäigi sõelale Investly, mis on hetkel ainus faktooringu-pakkuja, keda ma tean, ja nende suureks trumbiks on see, et mul on võimalik enne investeerimist otsustada, kas oksjonil oleva arve pakkuja ja ostja on minu silmis usaldusväärsed. Samuti on laenud siiski üsna lühikesed, mis sobib minu ebakindla elu-olukorraga, kui juhuslikult peaksin 3 kuu pärast otsustama, et tahan kogu oma rahapaja sisu hoopis ümbermaailmareisil hakkama panna, siis on suhteliselt lihtne oma investeeringud jälle likviidseks teha.

Kolmandaks ja sugugi mitte vähetähtsaks argumendiks on muidugi see imeline liitintressi effekt. Kuulsin küll hiljuti väidet, et "pole ju vahet, kas investeerid 20ks päevaks või 180ks päevaks", aga tahan kinnitada, et kes vähegi matemaatikat austab, suudab väga kiirelt välja arvutada, kas tõesti pole vahet, ja kui suur vahe tegelikult võib olla. Kui investeeriksin oma eurokesed 12ks kuuks 10% intressiga, siis täpselt see ongi minu tootlus. Mis pole muidugi paha tootlus, 10% tootlus on ju väga hea, kui sellega rahul olete, aga mina ei ole. Minu indeksfondide portfell on viimase 12 kuu jooksul tootnud 14,85% tootlus (lisaboonus siis, et saan nad maha müüa iga kell, kui tahan). Lühiajaliste laenukeste puhul investeerin küll sellesama 10% intressiga, aga nii investeering ise kui ka juba laekunud kasum laekub minu kontole kiiresti ja kogu summa läheb kohe uuesti tootlusse! Nii et kui investeerisin 1000€ kuuks ajaks 10% aastaintressiga, siis kuu aja pärast saan saata uut raha tootma juba 1008 eurot! Ühe aasta ja 1000€ puhul võib tunduda, et pole ju vahet, liitintress annab lihtintressi ees võitu vaid 4-5€, kuid lumepallieffekt ei lõpe seal, vaid saab vaid hoogu juurde! Ja nüüd mõelge, kui portfell on juba mitukümmendtuhat eurot, ja ajahorisont mitu aatat... mmmõnus! 💰💰💰


Või noh.. Mis ma siin nüüd räägin üldse. Tegelikult olen endiselt tige ja ootan Investly'lt vastust oma saadetud meilile, et millal oksjoniteajalugu tagasi tuleb. Teaks otsustada, kas hakkan portaalist raha välja kandma või mitte, sest ilma oksjoniteajaloota ma seal rohkem investeerida ei kavatse.



Aga mille järgi teie olete valinud ühe või teise investeerimisplatvormi endale? Mis on kõige tähtsamad argumendid platvormil investeerimiseks?

2 kommentaari:

  1. olen läbi käinud aastate jooksul erinevatest ühisrahastusplatvormidest, hetkel ainuke, kus olen pidama jäänud on Investly (ka Bondora maksmata laenud, kuhu investeerisin kui see oli veel Sõbralaen ja suur osa tagasimaksmata laenudest endiselt sellest perioodist), kuid realistlikult olukorda hinnates kardan, et ei jää ka sinna pikalt.. isiklik tootlus tõenäoliselt kukub lähiajal alla 10% ja pikas perspektiivis pole piisavat kindlust, et suudetakse Eesti õiguslikus keskkonnas halvaks läinud faktooringuid juhatuse liikmetelt sisse nõuda... lisaks muidugi kui investoriteks tulevad institutsioonid (nagu on plaan), siis tõenäoliselt kukuvad tootlused veelgi. positiivse poole pealt muidugi tugev tiim, kes selle taga on.

    VastaKustuta
  2. Väga õige jutt, mul sama emotsioon. Jätsin Bondora jms portaalide õppetundide kogumise teistele, hetkel olen küll veel Investly's sees, aga nüüdseks pigem jälgin arvete tagasi laekumist (ja mittelaekumist). Vaikselt vaatan ka ringi ja mõtlen oma valikud üle vaadata strateegiliselt.
    Teoreetiliselt on ju tore see, et Investly's on viimasel ajal väga palju arvete pakkujaid, kahjuks on aga reaalsus ka see, et enamus pakkumised on miinimumtootlusega (8%) ja väga pika ajaperioodi peale. Praeguseks on juba terve hulk pakkujaid, kellel on rahastatud väga suure summaga ja väga pika tähtajaga arved, mille tagasilaekumise kohta saab esimese reaalse märgi alles 3-4 kuu pärast. Kui siis need kõik riburada hapuks lähevad, hakkab mädamunahais üle pea käima..

    VastaKustuta