reede, 3. november 2017

Ühisrahastusest nii ja teistpidi

Kohe esimese asjana ütlen ära, et olen seni kõigist ühisrahastusprojektidest suure kaarega mööda käinud. Sest noh, minu jaoks ei ole see tootlus vs risk olnud tasakaalus ja mõistlik. Ja ma pole ilmselt totaalselt eksinud ka, sest kui päris aus olla, siis julgeksin Bondora'sse jms panna ainult mänguraha. 

Minu argumendiks on olnud see, et ühisrahastuse laenu otsivad vaid need, kellel finantsseis päris imeline ei ole ja vajadusel isegi "päris pangast" laenu ei saa, ja enamasti on selleks ikka väga head põhjused, miks inimesed laenu ei saa. Eriti kui nad seda mingiks kahtlaseks tarbimiseks tahavad juurde laenata. Sellistel kahtlastel juhtudel ei ole ka minul erilist isu olnud oma raha investeerida, jätab pigem spekuleerimise maitse ja olgem ausad, ma armastan oma raha ja tahan seda kasvatada, mitte ei vihka seda ega taha kohe üldse sellest lahti saada. 

Samas ma absoluutselt ei imesta, kui paljud investorid siiski panevad oma raha ühisrahastusse, et sealt siis tootlust saada, sest Balti börs on ju nii kleenuke ja välisturgudel kauplemine on ajalooliselt Eesti investorile ikka väga kulukas lõbu olnud. Austan nende julgust, aga ise oma raha ma ole kiivalt rahakotis, hoiusel või börsil hoidnud.

Ühel ilusal päeval juba mõnda aega tagasi aga soovitas keegi mulle Investly't proovida. Mõte tundus põnev ja oluliselt usaldusväärsem, kui paljud teised, eraisiku laene finantseerivad teenused ja platformid seni. Aga otsustasin aega anda ja vaadata, kuidas neil läheb. Täna vaatasin nende keskkonnas jälle ringi ja pean tunnistama, et mulle vaatepilt meeldib! Neil on huvitavad ja minu silmis suhteliselt usaldusväärsed ettevõtted ja asutused oma arveid rahastamas. Näiteks Rimi - ehk ikka Rimi Baltic ja ICA Gruppen niipea pankrotti ei lähe ja maksavad oma arvekesed kenasti ära. 

Negatiivse poole pealt tooksin välja, et Investly'l on hädasti normaalset tootearendustiimi vaja, kes teeks korda nende kleenukese ja tagasihoidliku süsteemi. Näiteks see "ajaloovaade", mis ühele investorile ilmselt peamiseks tööriistaks. Halloo, mis õudus see on?! Ma ei saa isegi sorteerida vahendatud laenusid ettevõtte, tootluse ega staatuse üle. Rääkimata spetsiifilisemate otsingute tegemisest. Rääkimata sellest "deposiidikonto" süsteemist, kus ise midagi muuta ega korrastada ei saa. Aga no selle annan andeks..

Kas teil on kellelgi Investly'ga kogemust juba? Kas soovitate? Ma prooviksin järgi, aga pole veel õnnestunud isegi raha kontole kanda. 


Neil on ka soovitussüsteem, kasutagem ära! Registreerige kliendiks, tehke oma esimesed panused, ja soovitage platformi edasi, saame kõik natuke kapitali mängimiseks juurde! Nende pakutav 50€ on minu meelest täitsa kobe summa alustamiseks!


2 kommentaari:

  1. Ka mina alustasin sama loogikaga et arvete maksmise kultuur on Eestis päris hea. Kahjuks tuleb tõdeda, et päris mitu arvet on läinud hapuks. Soovitan soojalt lugeda investly fb gruppi.

    VastaKustuta
  2. Tänud jagamast! Lähen otsin FB-grupi üles ja loen põhjalikumalt.

    Mis mind Investly puhul kõige rohkem häirib, ongi see kuidas halbade maksekäitumiste ja hapude arvete ajalugu lihtsalt "haihtub" kohe hetkel, kui arve lõpuks läbi valu ja vaeva mingi ime läbi makstud saab. Minu meelest peaks sellise käitumise puhul see info jääma kergelt kättesaadavaks päris pikaks ajaks, sest see on mulle kui investorile oluline sisend ja kui Investly investoreid ei väärtusta, jääb see päris ruttu jälle rahast tühjaks, teenusepakkujaid ja portaale tuleb nagu seeni pärast vihma tänases "vabas turumajanduses".
    Lisaks ajab seal närvi see ostja-müüja "skoor", mis ei ole minule kui investorile just eriliselt läbipaistev ja arusaadav kahjuks. Nii mõnigi arve pakkuja võib vabalt kuude viisi hapuks läinud arvet mitte ära maksta, aga skoor ei paista ikka kannatavat...

    VastaKustuta