esmaspäev, 6. november 2017

Investlys käsi valge

 Tegin siis ka ikkagi ära esimese sammu Investly portfelli ehitamises. Päris huvitav vaatepilt ja tegevus, sest noh, korraliku tootluse ja suhtelise rahaliikuvuse tõttu tahaks ju proovida, samas ei taha ka odavalt müüa oma rahanatukest ega teiste panustajatega kaklema minna või hoopiski mitteusaldusväärsetele tegijatele oma raha lihtsalt ära kinkida ja pärast nutta, et "loll olin".

Juba hommikul tulid huvitavad pakkumised investeerimiseks, aga ilmselt hommikul toimetasid esimese asjana rahasüsti saanud automaatpakkujad, nii et minul hilise ärkajana jäi vaid vaadata juba ammu sulgunud inveeringuobjekte.

Seepeale otsustasin tekitada endalegi automaatpakkuja, ja kuna päevatöö teen arvutis, jätsin taustale brauseri löögivalmis ja uute võimaluste ootele.

Peale lõunat ilmuski uus ja põnev müügiarve, millele minu pakkuja kohe ühe tagasihoidliku pakkumise tegi. Kuna arve täitumiseni oli veel aega ja tingimused tundusid üsnagi ahvatlevad, kaalusin tükk aega, kas peaks veel suuremagi pakkumise tegema. Ühtlasi muidugi ei saanud enam väga muule keskendudagi, sest see oksjon läks täitsa põnevaks!

Pakkujaid oli rohkem, kui arve summa, nii et osad jäid pakkumisest välja ja näha oli, et investorid hakkasid üksteist madalama intressiga "üle" trumpama. Otsisin plaksumaisi välja ja hoidsin oksjoni viimase sekundini sõrme brauseri värskendusnupul, et kindel olla, et minu pakkumine ikka mängu läheb ja viimasel sekundil keegi mind välja ei puksiks.

Esimesed muljed keskkonnast:

  • et pakkumine kindel oleks, tuleb ilmselt automaatpakkuja hoolega ära seadistada, huvilisi tundub portaalis olema ohtralt ja ilma automaatpakkujata ei pruugi löögile saada. Loodan siinkohal väga, et Investly tiim teeb selle automaapakkuja seadistamise oluliselt mugavamaks. Näiteks tahaks filtreerida, lubada ja blokeerida teatud tingimustel pakkumiste tegemisi jne. Lisaks tahaks panna piirangud arve maksmise tähtajale. Ausalt, ma eelistan absoluutselt mitte pakkuda oksjonitel, kus arve maksmise tähtajaks on 2-3 kuud ja intressiks hädised 8%.  
  • kui oksjoni lõpuaeg on 15:15, siis tegelikult on veel võimalik pakkumisi teha kuni 15:15:59ni. Programmeerijate mõtteviisi väheke tundvana oleksin oodanud pigem 15:14:59 oksjoni sulgumist, aga tuleviku jaoks jätan kõrva taha selle iseärasuse Investly arendajatelt.
  • kokkuvõttes pakub portaal mitmekülgset hasarti:
    1. kas ja millal tuleb põnev pakkumine?
    2. kas minul õnnestub oksjonil osaleda ja kas mul üldse on vaba raha sel hetkel?
    3. kas õnnestub hea intress saada oma investeeringu eest?
    4. kas õnnestub investeeritud rahakene ka kunagi tagasi saada ilma suuremate sekeldusteta ja lubatud tähtajaks?

Nüüd siis pmst 3 nädalat põnevust, tootluseks "annualised 10%" ehk maakeeli 2.77777777778% tootlus päevas. Mis te arvate, kas oli mõistlik osaleda sellel oksjonil?  Kui palju teie korraga panustate oksjonil ja mis arvate uute võimaluste avanemistihedusest (ja ettearvamatusest)?

Ja kõige lõpuks - kas investeerite ettevõtte alt või eraisikuna, ning miks? Kui ettevõttena, kas nende Investly's teenitud intresside pealt ei ole topeltmaksustamist, nagu laekunud dividendide eest?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar