pühapäev, 30. aprill 2017

Aprilli toit

Laupäeva õhtul sai tehtud aprilli kuu viimane kulutus toidule. Toidupoes käin alati 1x nädalas, sealjuures sõidan paari kilomeetri kaugusel asuvasse supermarketisse, kus toidud oluliselt soodsama hinnaga kui kodulähedases "nurgapoes". Sel korral oli kodus juba olemas nii kartul, makaronid, maitseained, hulgaliselt lihatooteid sügavkülmas jms, mistõttu poekorvi sattus:
  • piimatooted
  • puuviljad
  • köögiviljad
  • külmutatud marjad smuutide jaoks
Lisaks viisin ära panditaarat 7€ eest, nii et toidupoes kulus 59€, ja peaks katma meie toiduvajadused terveks järgnevaks nädalaks.

Aprillis kokku on meil nelja inimese toidule kulunud aga 770€, mis tähendab, et toidueelarve läks lõhki 292€ võrra, st ületasime eelarvet põhimõtteselt 55% võrra!!!

Meie kuueelarveks on ca 4.15€ päevas kulutada toidule inimese kohta, aprillis kulutasime tegelikult aga 6.45€ päevas inimese kohta toidule! Kui vaadata viimase 4 aasta aprilli kuu kulutusi toidule samade pereliikmete kohta, siis on nelja aasta jooksul olnud ainult üks aasta, kus kulutused toidule olid aprillis suuremad kui tänavu, ja huvitaval kombel ühel aastal olid märtsis kulutused toidule oluliselt kõrgemad, samal ajal kui aprillis olid oluliselt madalamad.

Lähemalt uurides tuleb välja, et need kulutused sõltuvad ilmselt palju sellest, millal on lihavõttepühad ja muud puhkused. Sel aastal on aprillis erakordselt palju puhkepäevi, mistõttu ka kulutused kodus olevatele pereliikmetele oluliselt kõrgemad. Lisaks sai sel aastal aprillis soetatud hulgaliselt "pikaajalisi" toiduaineid, millest jätkub veel mitmeks kuuks. Erakordseid kulutusi oli rohkem, kui muudel kuudel ka tänu külalistele, keda sai loomulikult võõrustatud. Aprillis on puu- ja köögiviljad tihti suhteliselt kõrgema hinnaga, kui suvekuudel. Sel aastal oleme kindlasti liiga palju kulutanud kõrge hinnaga puuviljadele. Ning kuna aprilli langeb ka mõned pere tähtpäevad, mida tähistame ikka toidulauaga, võibki aprilli toidueelarve väga lihtsalt lõhki minna. Nagu ülevalolevalt graafikult näha, siis erakordselt palju sai kulutatud ka just puuviljadele ning ka maiustustele. Kiire kappide revideerimine aga näitab, et neid varusid jätkub veel mõneks ajaks, nii et järgmistel kuudel kontrollin kullipilguga, et toidueelarve lõhki ei läheks!

1 kommentaar: