esmaspäev, 16. november 2020

Total Money Makeover

Sain raamatukogust sellise isendi! Tundsin juba ammu, et olen kuidagi jõudnud punkti, kus ma arvasin, et olen viimased 5a võtnud ette pidevalt neid n-ö õigeid samme, et jõuda finantsvabaduseni, ehitada üles majanduslik tugevus ja raha masinale, mis minu eest tööd teeb, aga ei jõua nagu kuhugi. No vaadake ise kasvõi Rahakratti - hakkas suunamudijaks ja ühtäkki enam tööd ei peagi tegema.
Mina lontsin ikka iga päev elutup.. tööle ja koju, närin praekartuleid, ja laenutan lugemist raamatukogust.


Eriti viimased 1.5aastat olen ise ses osas meeletult pingutanud, näiteks loobusin lõpuks üürniku mugavast elust, sest kohalikul kinnisvaraturul peab üürimiseks ikka väga vihane oma raha peale olema. Mina ei ole. Mis siin ikka olla, kui rahakest niigi vaäe.. Lisaks hakkasin tegema 2,5 kohaga tööd! Hull, mõtlete? Jah, ma ise mõtlen ka... Aga lisaraha on ikka nii meeldiv saada, eriti kui see n-ö maksuvabalt võimalik otse rahamasinasse suunata, et tulevikus vähem rügama ja higistama peaksin ise. 

Ja ikkagi on pidevalt tunne, et bossile lahkumisavalduse saatmine on kättesaamatus kauguses. Pühapäevad on tõelised jobud, sest noh - korra pilgutad, ja ongi esmaspäeva hommik käes ja isegi nina nuusates kõik mu peast läbi vihisevad mõtted just nagu tööandjale kuuluks..

Peab ütlema, et Ramsey raamat on natuke nagu Rahakrati blogipostitus, palju auru ja mulli, mille vahele mõned kuldterakesed peidetud. No ok, Krati blogi lugedes saab vähemalt naerda! Aga kui Ramsey raamatut diagonaalis lugeda ja igal lehel mõned lõigud vahele jätta, siis 230 lk kõvade kaantega raamatu kohta saab viis suurepärast tarkusetera kokku küll!

Need siis on: 
1. Hädaolukorra fond. Esimeseks sammuks olgu 1000€ hädaolukordades kasutamiseks kõrvale pandud.  Ja meeldetuletuseks kinnitab Ramsey, et jõulukingid, soodusmüükidel shoppamine, auto hooldus EI ole hädaolukorrad. Need on kulud, millega peame õppima arvestama eelarves. Hädaolukord näiteks on see, kui haigeks jääte ja haigusraha palga asemel on vaid tibatillule summa. Või kui veeboiler puruneb. Kui kunagi hädaolukorra raha kasutama pead, siis ära unusta see uuesti koguda kohe. Loomulikult on mul see olemas.  ✅
2. Saa lahti kõigist oma võlgadest, alusta väiksemast ja maksa need kõik ära - ntx kui krediitkaardi ära oled maksnud, saad sama summa võrra rohkem iga kuu maksta ära ka autoliisingu ja remondilaenu ja õppelaenu ja lõpuks ka eluasemelaenu.. Eluasemelaen võib jääda pole kas ajaks, aga vaata iga natukese aja tagant üle intress, et asjatult kõrget ei maksaks, ja vaheta panka, kui vaja. Ütlen ausalt, tahaks küll võlavabalt elada, nagu veel 2a tagasi, aga ka mina olen kahjuks läinud just vastupidist teed - kuidagi õnnestus mul hankida nii eluasemelaen, väikelaen kui ka õppelaen viimase paari aastaga. 😭💸Praegu tegelen väikelaenust lahti saamisega, loodan et max 6 kuuga on see minevik. Õppelaenu jätan ilmselt viimaseks tagasi maksmisel, kuna selle intress on vaid 0.2%. Eluasemelaenu äkki õnnestub tulevikus lasta mõnel üürnikul tasuda.. 👀
3. Ehita endale kuradile-saatmise fond. Siin soovitab ta vähemalt 3..6 kuu elamiskulude suurust lihtsalt kättesaadavat fondi omada. Aga kuna see on väga suur summa, siis tuleb muidugi arvestada, kas ja millistel juhtudel piisab 3 kuu rahast, ning millal peaks kindlasti 6 kuu jagu raha olema. Mul on see fond kombineeritud, ja mitte 100% pole lihtsalt pangakontol, aga võtan lähipäevadel möbleerimise ette ja teen kindlaks, et oleks ikka olemas.
4. Investeeri vähemalt 15% oma igakuisest sissetulekust pensioniks. Hakka varasalve ehitama, kohe kui kõik väikesed võlad jms raharöövlikesed makstud. Pensionäriks hakkamisega ei pea sugugi ootama kuni 70nene oled, võid ka 30selt hakata penskariks. St elada ilma igapäevaselt palgatööd cm tööd rügama ta, vaid ise oma päevakava üle otsustades. Selleks aga on ilmselgelt vaja, et elamiseks raha on muul moel olemas. Kui palju pensionäriks hakkamiseks portfellis peaks olema, et näiteks rahumeeli rantjeena elada, jääb järgmise postituse teemaks. Ma ilmselgelt töötan pensionäriks saamise nimel peamiselt, aga täna, tundub, see veel võimalik pole.. oeh, need esmaspäevast. Küll nad oleks ilusad, kui ei peaks koosolekutel istuma.. 😫
5. Hakka lastele ülikooli jms jaoks koguma. Enamus noored on ilmselt mõelnud, et küll oleks tore mõnelt juhuslikult teise ilma läinud kaugelt sugulastelt kuningriigi ja kullapaja päriks. Siis ilmselt oleks tore ka oma järeltulijaid täiskasvanuks saades üle valada dollarites. Samas - igaüks ei soovi järeltulijaid, igaüks ei soovi oma järeltulijaid liialt kätel kanda, vaid laseb neil ise oma vaevaga nuudliraha kokku ajada, ja mõnel tekib Total Money Makeover'i viienda sammu jaoks aega alles napilt enne pensionipõlve (nagu siis kirjutaja), mis tähendab, et järeltulijad on vast pidanud juba ise 'ujuma õppima'. Aga viienda sammu võiks ikka ette võtta - kodutute loomade heaks annetamine on näiteks üks üllamaid mooduseid oma tänulikkust näidata, ja n-ö 'pay it forward'. Ma siia punktini pole jõudnud, aga plaanin ka lastele vägagi selgeks teha, et ülikoolihariduse saamiseks on palju tasuta võimalusi, kasutage oma võimalusi. Ja riigis, kus me elame, makstakse üliõpilastele ka täitsa okei suurusega õppetoetust, rääkimata pmst intressivaba  õppelaenu võtmisest. Viimasest on võimalik alati loobuda, kui poole kohaga töö leida või vanematekodus elada. 

Kas olete Ramsey raamatuid lugenud, videosid vaadanud? Mida arvate?

1 kommentaar:

  1. Olen nii Dave Ramsey videosid vaadanud kui ka suure portsu podcaste kuulanud. Ta oli lisamotivatsiooni allikaks kodulaenu enneaegsel tagasimaksmisel ja edaspidiselt laenudest eemale hoidmiseks. Dave ise on kahekümnendates finantsiliselt parajasse ämbrisse astunud ja sealt välja roninud, mis annab talle omajagu tänavakrediiti teemadel, mis puudutavad ree peale tagasi saamist. Ma pole ammu koolidega kokku puutunud, aga tema stiilis nõuanded ja õpetused - või neist tulenevad mõtted - kuluvad igaühele ära, kes töö ja/või ülikooli peale mõtlema hakkavad.

    Pisut kriitilisema pilguga olen suhtunud sellesse, mis soovitusi jagatakse tema videotes selle kohta, mis juhtub "pärast". Kuhu ja kuidas investeerida, kui võlad ära makstud jne.

    "Kui palju pensionäriks hakkamiseks portfellis peaks olema, et näiteks rahumeeli rantjeena elada, jääb järgmise postituse teemaks." - Jään huviga ootama.

    VastaKustuta