kolmapäev, 14. märts 2018

Maailma odavaim laen

Juhuu, ongi käes see aasta ägedaim periood, kui kõik saavad kordamööda suurustada, kui palju nemad ikka Maksuametilt pappi sel aastal saavad. Nagu palgapäev või tulemusboonus, kas pole!

Ainult imelik, et paljudele tundub olevat suhteliselt segane see, mille järgi neid boonuseid saab, osad on õnnetud, et nii vähe saavadd, ja teised jälle üliõnnelikud ning on ammu enne summa kätte saamist selle vajalikule või vähemvajalikule ära mõttes ära kulutanud.

Mõtlen siinkohal muidugi seda tulumaksudeklaratsioonide perioodi, mis nüüdseks siis täpselt kuu aega on kestnud, ja tegijamatel juba raha tagasi saadud ning laiakski löödud.
Minu meelest kõige legendaarsem on sellega seoses muidugi vana hea Perekooli-teema, et millal siis raha tagasi kantakse:


Tuleb taas tunnistada, et mina olen nende nõrkade hulgast, kes ei saa sentigi tagasi. Pean hoopis 1200 € ise Maksuametile jälle juurde maksma. Oh seda häda ja viletsust, nii palju raha läheb maksudeks, legaalselt elamine on ikka jube kulukas! Aga samas on mul ka väga hea meel.

See 1200 € vähemmakstud tulumaksu tähendab ju seda, et olen saanud ca aastaks ajaks riigilt ilma igasuguse intressita laenu kasutada. Kui ma seda summat selle aasta jooksul olen nutikalt kasutanud (no näiteks kujutame ette, et olen selle Investly's faktooringuarvete rahastamiseks ringluses hoidnud ja 9-10% intressi teeninud),  siis olen tänu riigile 120 € puhtaana käteen raha kasvatanud.
Või okei, mitte siiski nii puhtana kätte, sest aasta pärast koorib riik minult selle 120 € pealt jälle jupikese tulumaksu maha, aga mingi 70% sellest on ikkagi minu ja teenib muudkui uut rahakest edasi! Väikeste sammukestega suurte võitude poole!

Kellelt ja mis intressiga teie laenanud olete? Ja kas te teate mõnda paremat viisi intressivabalt (ning ilma mingit lepingut sõlmimata või lepingutasu maksmata) laenu saada kuskilt? Jätkem FFF ehk friends, fools & family välja, nendelt ma ei laena mitte kunagi :)


7 kommentaari:

  1. Lisapräänikuna on juurdemakstava tulumaksu maksetähtaeg 1. oktoober, mistõttu saad tasuta laenu kokku maksimaalselt 1 aasta ja 9 kuud ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitav, 1. oktoober on vist vaid limiteeritud hulgal inimestel võimalik? See on tõesti hea präänik!

      Tavainimesele, kel pole ettevõtet ega välimaiseid tulusid, kehtib pigem 2. juuli:

      "Füüsilise isiku 2017. aasta tulumaksu juurdemakse tähtaeg on 2. juuli 2018.

      Tulumaksu juurdemakse tähtaeg on 1. oktoober 2018, kui:

      tegelesite 2017. aastal ettevõtlusega või
      saite kasu vara müügist,
      deklareerisite välismaalt saadud tulusid või
      olete mitteresident, kes soovib teha Eestis mahaarvamisi."
      https://www.emta.ee/et/eraklient/tulu-deklareerimine/tulumaksu-tagastamine-ja-juurdemakse


      Kuna ma ise Eestis ei deklareeri, siis kahjuks pean juba kevadel tulumaksu ära maksma, kui oktoobrini venitan, siis tuleb juba riigilt pisike intressinõue juurde (üliväike küll, aga pole siiski väärt maksmist).

      Kustuta
  2. Kasu vara müügist on siin võlusõna ;) Kuna krüptoraha käsitletakse varana.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ahhaa, meil siin spekulant-Anonüümsega tegu, siis jah! :D

      Ma ise müüsin ka vara, aga pole kindel, kas maksuamet huvituks nendest kasutatud tossudest ja diivanist, mis maha müüsin?

      Kustuta
  3. Kuna müüsid oma vanu asju, siis ei huvitu. Kui järgmised tossud ja diivani edasimüügiks ostad, siis huvitub.

    VastaKustuta
  4. Tegelikult on nii, et kui juulis tuleb maksuametile raha anda siis detsembris vähem makstud tulumaks jõuab 6 kuud kasvada...Jaanuaris vähema makstud aga 1,5 aastat. Seega olenevalt intressimaksetest v dividendidest ei saaks nii öelda, et 120 eurot oled teeninud... Minu silmis tuleb natukene keerulisem matemaatika siiski, või eksin?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, seda küll, et keerulisem. Aga vähem olen ma ju maksnud mitte ainult detsembris, vaid terve aasta jooksul.

      Kui 2017. a jaanuaris maksin vähem tulumaksu ning tagastan selle alles 2018. juulis, siis see rahakene on jõudnud ju kasvada 18 kuud, veebruaris makstu 17 kuud jne. Ma keskmistasin laia labidaga ära, sest laisa inimesena ei viitsi nii täpselt arvestada, aga me kõik teame, kuidas "keskmine" kujuneb. Pealegi, kui juba väga pedantseks minna, siis minu puhul vahetasin ma 2017. aasta alguses näiteks töökohta, sain paar kuud peaaegu topeltpalka, aga maksin ainult 1,5-kordse palga võrra maksud (sest kumbki töökoht ei teadnud, et ma liigun tulumaksuastmel jälle kõrgemale), mis tähendab, et mina sain seda vähemmakstud tulumaksu kasutada lausa 16 kuud (pean juba enne juulit tagasi maksma).

      Aga õigus sul on, et on keerulisem matemaatika, ja kes täpselt enda "kasumit" teada tahab, peab ikkagi enda situatsiooni arvestades välja arvutama.

      Kustuta