esmaspäev, 19. august 2024

Olen minimeerimas et maksimeerida

Teate, ma hakkan vist vanaks jääma :D Või siis alternatiiv, et mul on see salapärane keskeakriis kallale jõudnud. Või siis lihtsalt vabaduse maitse on vahepeal kuskilt suhu saanud ja kohe üldse ei viitsi enam orav-rattas-elu elada.. Kui oma teekonnale tagasi mõtlen, siis on kogu minu senine elu olnud suht raha teenimise-töö-rügamise-säästmise saaga:

  • juba põhikoolis tegin kooli kõrvalt tööd, et taskuraha oleks ja ka oma koolitarbed, riided, jalanõud saaks osta, sest noh, pärit suht vaesest perest :)
  • gümnaasiumi kõrvalt käisin juba poole kohaga ametlikult tööl, 18. sünnipäevaks olid load käes ja siis juba pea täiskohaga kooli kõrvalt
  • ülikooli teisel kursusel (täiesti kollanokana) tegin juba erialasti tööd, silmagi pilgutamata, sest noh - fake it 'till you make it! Kui ka kogemust pole, siis küll töö käigus õpib.
  • siis juba tulid lapsed, suured laenud, kinnisvarakrahh, mitmel kohal töötamine et üldse ära elada
  • siis said lapsed suuremaks, kinnisvarakrahhist toibutud, võlad makstud, palju aastaid üürikorterist üürikorterisse kolitud
  • siis sai ostetud kinnisvara, mis potentsiaalselt väga hea, ja odav, kui renoveerida, ja paremas kinnisvarakliimas maha müüa. Kolisin sisse ja hakkasin siis vaikselt ühest ja teisest otsast pihta. Pmst järgmised 5 aastat elasin pidevalt nagu ehitusplatsil, sest noh, muu elu kõrvalt renoveerimine täieliku võhikuna ja väga piiratud vahenditega on ikka üks paras  hädade org :D 
  • siis aga jäin renoveerimisega hätta, olin aeglane ja magasin hea kinnisvarakliima aja maha, ning tulid peale hoopis hirmsate intressitõusude ja inflatsiooni aeg, mis tähendas, et kinnisvara maha müümisega olin lootusetult hiljaks jäänud. Ka renoveerimine ei läinud nii edukalt, kui oleks tahtnud, ja suurem osa palgast läks iga kuu lihtsalt laenuintresside maksmiseks. lugesin aga sente, kraapisin intressikulude katteks pidevalt erinevalt poolt tulusid kokku ja käisin toas 3 paari villasokkidega, et mitte kütmisele elektrit kulutada
  • kuniks saabus suvi 2024! Mõõt sai täis, ning otsustasin kinnisvara maha müüa. Veetsin iga võimaliku hetke erinevaid renoveerimisprojekte lõpetades, ning samal ajal uurisin maad ja intervjueerisin paari maaklerit, et leida see õige. Õnneks üks oligi õige, ja pakkus ka mulle sobiva hinna-ennustuse (mis oli teistest maakleritest oluliselt julgem). Hakkasime siis müügiga pihta, ja tänaseks võin õnnelikult diivanil jalgu välja sirutada! Potentsiaalne-rikkaks-saamise-kinnisvara on müüdud, ja oluliselt väiksem ja veidi odavama ülalpidamisega elamine on ka asemele hangitud!
  • Samal ajal olen aga kogu aeg lisaks ka 3-4 erineva projektiga suhteliselt 2x täistööaega pannud erinevate klientidega arveldamise alla, et stabiilselt sissetulekuid kasvatada või vähemalt hoida. 
Mis kõik tähendab, et viimased 25 aastat on hirmus intensiivsed, pidevalt on olnud mitu rauda tules, ja päris nö PUHKUST kui sellist ei olegi mul kunagi olnud. Noh, ikka nii, et võtad 2-3-4 nädalaks juhtme seinast välja, paned kõik töötelefonid ja tööarvutid seifi peitu, ja ise lendad a' la Mallorcale pidutsema või Sveitsi mägedesse matkama või Mehhikosse jalgrattamatkale. No isegi mitte maal suvilas ei ole ma nädalatki veetnud, olen alati online, alati kättesaadav, ja alati millegi nimel vaeva nägemas. 

Aga täna tundub, et see kõik hakkab vaikselt vilja kandma, ja loodan väga, et ei ole veel hilja, vaid jõuan nüüd ka vaikelu ja puhkust varsti nautima hakata :D 
Kuigi jah, olgem ausad, et augustikuu jooksul börsil toimuv on vahepeal natuke ka sakutanud siit ja sealt, nii et vahepeal juba tekib hirm, et kas tõesti kaotan nüüd börsil kõik raha ja töötan hoopis surmani võlgu väiksemaks.. Tegelikult on vaikselt ja rahulikult sõudmine ikka ära tasunud, natuke sain börsilanguse ajal isegi juurde üht-teist osta (kuigi mitte oluliselt, nagu ikka, olin tööl ja magasin suuremad võimalused maha, aga eks sellelgi omad plussid :)). 

Kuidas siis see 2024. aasta on seni kulgenud ja millised on tulevikuväljavaated?

26. jaanuaril 2024 kirjutasin oma tolle hetke majanduslikust seisust siis nii:

  • ettevõtte investeerimisportfellis  -  160 000 €
  • ettevõttele veel laekumata arveid tehtud töö eest  - 53 000 €
  • ettevõtte säästukontol  - 85 000 € (2024. a. tegevuskuludeks + palga maksmiseks)
  • eraisiku kontol 4 500 €
  • eraisiku investeerimiskontol 7 000 €
  • erinevad pensionikontod 158 000 €
  • kodu väärtus ca 500 000 €
  • kodulaenu jääk ca 345 000 €

All-in-all, oli minu varaline seis jaanuaris ca 610 500 € (bruto siis, arvestades, et ettevõttest raha välja võttes tuleb veel riigile ka terve hulk maksta, nii et neto oluliselt väiksem)..  
Summa ehk minu rahaline väärtus tundus juba sel hetkel üsna suur, aga tegelikult reaalsuses igakuiselt rabelesin, et meeletu kodulaenu intresse ning igakuiseid ülalpidamiskulusid (küte jms) maksta jaksaks! Oma mitme töökoha kõrvalt tegelesin veel lisaks renoveerimisega, majandamisega jms, ning elamiseks, hobideks, puhkamiseks jms nagu ei olegi absoluutselt mingit aega, finantsi ega võimalust olnud. Ühel hetkel sai selgeks, et see ei ole jätkusuutlik, elame ju vaid korra ja elada tuleb nüüd!

Seega hakkasin planeerima ja tasapisi ellu viima mõningaid muudatusi. 

Detsembri 2024 prognoos
Detsembriks olen ma siis lõplikult renoveerinud ja ka ära müünud oma kallihinnalise kodu, müügist teeninud loodetavasti pisikese kasumi (ja selle pealt maksnud meeletu kasumimaksu), ning kolinud oluliselt odavamasse ja väiksemasse uude koju. Tänu sellele väheneb nii laenukoormus, kui ka igakuine intressideks kuluv summa, mis teeb igakuised elamiskulud ooooo-lu-li-selt väiksemaks! Kuna terve aasta olen teinud ka hoolega tööd (kuigi kliente on sel aastal oluliselt vähem olnud, ka neil on paljudel rasked ajad!), siis loodetavasti on ka rahapaunas oluliselt rohkem. Praegu siis looodan täita sellised eesmärgid:
  • kodulaenu jääk  - 70 000-85000 EUR
  • kodu väärtus  - 350 000 EUR
  • ettevõtte investeerimisportfell  - 300 000 EUR
  • pensionikontod 158 000 EUR (kusjuuresmäletatavasti võtan ju 2. samba välja, aga önneks on mul neid sambaid veel, mis vahepeal samaväärselt kasvanud :D)
  • eraisiku investeerimiskonto 2 300 EUR
  • eraisiku kontol - pakuks et 25 000 EUR?
  • ettevõtte säästukontol EUR - pakuks et 50 000 EUR (kuna kogu palgafondiks säästetut ära ei kuluta)

See teeks minu varalise seisu detsembriks ca 800 000 € (jällegi bruto, ehk siis suur osa rahast on ettevõttes, kust välja võtmiseks tuleb maksta ka hulk riigimakse). 
Aga enesetunne selle peale saab olema ka kindlasti väääääga palju rahulikum, kuna kuised elamiskulud kukuvad ca pooleks, kõik tänu sellele, et laenuintresside peale on viimastel aastatel meeletult raha kulunud. 
Vot, kui kalliks võib minna nö müügiks soodsa kinnisvarakliima maha magamine. Usun, et kui oleksin tänase kinnisvaratehingu teinud 3a tagasi, oleksin tänaseks kodu-laenu-vaba. Aga samas kinnisvara maksumusest ainult 25% suuruse laenujäägiga elamine tundub ka pääääris tore :D 

Selline igapäevaste eluasemel tehtavate kulutuste räige kahandamine võimaldab mul nimelt peagi lõpetada lõputu töötamise, sest näen, et üsna varsti suudab ka minu ettevõtte investereimisportfell mulle toota igakuist sissetulekut ja kuna mul ei ole plaanis suurt portfelli hauda kaasa võtta ega sellega ka mitte lapsi/lapselapsi/sugulasi/kasside varjupaikasid pärandusega üle ujutada, siis võin varsti sellest vähehaaval täitsa elama hakata, ning iga-aastaselt kas siis palka ja/või dividende väljagi võtma hakata.

Jaaaa niimoodi loodetavasti ei ole ka minu unistus mitmenädalasest või lausa mitmekuusest puhkusest enam kaugel, ja oi kus mul on plaanid hakata ELAMA :D