kolmapäev, 28. detsember 2022

Jälle vaja tähistada!!!

Heihopsti, mina jälle siin, olen ikka elus! Kuigi noh, mis elu see ka on, muudkui tööl olles?! ;) Kuidas teil pühad lähevad? Kas saate korralikult süüa, ja jõuluvana on lahke olnud? Loodan, et investeeringuid ja säästunippe ära ei unusta!  Ise ma sel aastal pühade ajal otsustasin raha kokku hoida ja suguvõsa vaatama mitte sõita. Ühelt poolt hea kasulik, rohkem raha jääb alles, kuna ei kulu sõidule ja kinkidele, samas ka ei saa muidugi kuskil tasuta süüa ju ;)

Aga kuna hetkel on suur pühadevaheline aeg, kus pooled inimesed puhkavad ega tea üldse, mis päev on, ja pooled inimesed on kontoris ning teevad näo, nagu teeks tööd, siis on natuke rohkem aega vahelduseks ka siia kiigata ja sõna võtta. Nagu aru saate, siis mina kuulun selle teise poole hulka, kes kodukontorisse laua taha täna jälle jõudis, peale paari päeva suure kaarega käimist. Ja mis ma avastasin - täna aasta tagasi tegin enda teise ettevõtte ju! Hurra, kes oleks arvanud, et see beebi aastaseks saades mõnusalt pontsuks on kosunud, nagu aastaaruande eelvaade vihjab - nimelt on 2022. aasta müüdud tundide peale lausa ca 75 000 eurost kasumit, selle uue firma alt. Kuna viimane projekt hakkab aga lõppema, siis istungi kontoris, tõmban otsi kokku ja kirjutan dokumente, et saaks ikka kliendilt iga viimasegi päeva eest maksimaalse hulga tunde sisse kasseerida - kes teab, millal järgmine projekt tulemas! Lisaks siis tuleb mitukümmend tuhat eurot kasumit minu esimese ettevõtte alt, aga selle tibusid loen pigem jaanuaris, kui viimased arved esitatud ja kinnitatud.

2022. aasta oli siis põnev, kohe aasta alguses kirjutasin alla kõigepealt kahele uuele kliendilepingule, ning see järel kirjutasin lahkumisavalduse oma senises töökohas. Kuna erinevalt (Eesti) harjumuspärasest lepingust oli minul ette teatamise aeg 3 kuud, ning just alustanud uus ülemus keerutas ka veel pikalt ja laialt, sain reaalselt põhitöökohast minema alles kuskilt märtsis-aprillis. Vot see oli raske - mul ju juba oli vanast ajast üks klient oma projektiga, lisaks 2 uut klienti aasta algusest, ning siis veel põhitöökoht ja kooliõpingud....õnneks sai põhitöökohast paar nädalat lihtsalt puhkusena välja võtta, nii et oli võimalik natuke vähem aega sinna panustada, aga ausalt, 3-4-5 projektiga korraga töötamine on ikka meeletu zongleerimine. Kellelegi outsource'da mul ka ju midagi pole võimalik, kuna kõik kliendid maksavad just nimelt minu aju ja teadmiste ja oskuste eest.. Ehkki - mõttekoht tulevikuks, äkki peaks siiski otsima endale oma tiimi? :)

Ühesõnaga - oli VÄGA töökas aasta. Igas kalendrikuus saatsin arveid välja ca 20K-25K euro eest.  Kõik siis enda raske tööga rabatud tundide eest esitatud arved. Ega suurt midagi peale töö ei jõudnud teha. 

Ülikoolis jäin ka kahjuks jänni, ja pean poolte ainetega uuesti alustama 2023. jaanuaris, sest punkte kätte ei saanud. 

Sporti tegin ka hoolega - jooksin, kõndisin ja treenisin koduste käepäraste vahenditega, iga päev vähemalt 2h, kuna ohtralt tööd tehes on üsna selge olnud, et kaua tervis nii vastu ei peaks.
Igakuine skoor tuli umbes nii:

  • samme ca 550K - 775K kuus
  • päeva keskmine kilometraaz ca 17
  • päeva keskmine sammude arv vahemikus 17K-24K
  • haiguse pärast jäi päevane sammude norm täitmata ühel päeval - pagana covid! Peale pea kolme aastat olin ühes seltskonnas 1h, ja sellest piisas. Ka nelja süsti kaitse ei suutnud täielikult mind päästa, nii et 1 päevake läks ikka palaviku nahka.

Investeerimisega ikka tegelesin, sest iga sent, mis arvetega sisse tuli, läks kas maksudeks, endale miinimumpalgaks, või ettevõtte portfelli investeeringuteks. 


Sellel pidevalt kasvaval portfelli väärtuse joonel pole ju tegelikult väga vigagi, kui turgude olukordasid vaadata? Kui vaatame tootlust, siis ... njah :))) 


Investeeringutest pole suurt midagi rääkida - pilt on üsna kurb niimoodi vaadates ju? Iga kuu sai jälle korralik summa portfelli visatud, aga tulemuseks oli see, et portfell oli kas sama suur või natuke kõhnem kui enne. :))) Või siiski, kuna iga kuu sai hoolsalt portfelli raha sisse pandud, aga uusi aktsiaid väga hoolega veel ei ostnud, siis näitavad graafikud siiski suht positiivseid numbreid! Sel aastal sai portfelli pandud juurde juba üle 44K, sellest 25K on veel rahas, ehk ootab õiget aega ostudeks. 

Miks ma siis väga aktsiaid ei ostnud? Peamiselt ikka 2 põhjust - esiteks tegin liiga palju tööd, nii et ei jõudnudki lihtsalt väga portfelli vaadata ega mdiagi otsustada, teiseks oli esimest korda peale 17 aastat palgatöölise elu elamist end "töötuks" võtta ikka üsna hirmus - mis siis kui kõik nihu läheb, jään hoopis võlgu ega suuda endale ise palka maksta jne jne? Noh, jaanuari alguseks loodan selle aasta eest veel mitmekümne euro eest arveid esitada, nii et nii hull see asi õnneks ei olegi veel!

Samas olen muidugi teadlik, et maailma majandus on hetkel kahtlases olukorras, paljud potentsiaalsed kliendid on oma rahakotiraudasid kokku pannud ja minulgi on hetkel teada juba, et üks klient kindlasti ei jätka lepingut - kuigi tahaks, aga ettevõte läheb säästureziimile ja veab, kui oma töötajaid lahti ei lasta. Seetõttu ka ei kiirusta midagi veel eriti investeerima, vaid võtan rahulikult ja tahan kindel olla, et varudest saan endale palka maksta ka juhul, kui niipea uusi kliente ei tule. õnneks üks klientidest aga lausa tõstis tunnitasu ja tahab kindlasti ka terve 2023. aasta minuga koostööd teha. Kusjuures tegu on minu lemmikkliendiga, nii et selle võin küll oma 2022. aasta suurimaks õnnestumiseks vast lugeda :) Lisaks muidugi on kohalik vahendusfirma siin elevil ja üritab mulle muudkui uusi projekte ja kliente tutvustada. Saab näha, mis sellest välja tuleb, sest kavatsen nüüd esimest korda elus olla VÄGA skeptiline ja valiv selles osas - on aeg hakata elama, mitte veeta oma elupäevad tööl ära. 

2023. aastaks aga tahan palju uusi muudatusi - teha veel rohkem sporti, puhata, õppida palju uusi asju, nii erialaselt (kuid pigem enda lõbuks ja profiili muutmiseks) kui ka uute põnevate hobide osas. Loodetavasti õnnestub aastaid pooleli olev koduremont ära teha, ja siis otsustada, kuhu edasi teekond viib. Ideaalis tahaks kolida kuhugi soojemasse kliimasse, kuid eks palju sõltub ka sellest, mis pereliikmed tahavad teha. Kui muu ei õnnestu, siis tahaks vähemalt palju reisida ja matkata - seda pole senises elus endale üldse lubada saanud, kuigi armastan nii väga!  2022. aasta oli minu jaoks eraeluliselt üks tõeliselt kohutav aasta, ja loodan, et õppisin sellest palju. Proovin kindlasti teha endast kõik, et see jääkski madalpunktiks ja kuna isiklikud unistused ja eesmärgid on minu jaoks selgemad kui kunagi varem, siis kavatsen nüüd teha kõik, et tekiks ikkagi võimalus ka need saavutada. Kaua siin ikka tööle elada :) Mul hakkab tunduma, et peaks 2023. aasta plaanide osas lausa eraldi postituse endale tegema. 2022. saavutusi oli palju, aga õppetunde veel enam, natuke kahetsen, et neid konkreetselt kokku võtta ei õnnestu, tänu mingitele lollidele elu keerdkäikudele.. 

Nüüd aga tegutsema!

 

1 kommentaar:

  1. Kui nüüd väga isiklikud küsimused ei ole, siis, mis alaga seoses arveid nagu Vändrast saelaudu väljastad? Ja mida soovid juurde õppida? Siinpool lihtsalt kade ja vau! Ning uuel aastal ülikool saagu kännu tagant lahti, arvete väljastamine ja jalgade töö olgu vähemalt sama käbedad, meelerahu ja tervist!

    VastaKustuta