reede, 27. oktoober 2017

Selle nädala viimane reede ehk päeva nipp - kuidas müüa miinust

Vaatasin ühe oma investeerimispanga populaarsete aktsiate nimekirja. Nimelt publitseerib investeerimispank iga aktsia kohta "panga aktsiaomanike arv" ja "keskmine tootlus".

Üks põnev tehnoloogiaaktsia on aja jooksul osutunud "mitte nii põnevaks", kui pehmelt öelda. Nimelt tegi aktsia vahepeal korraliku 200-400% hinnaralli ja kõik rääkisid ettevõttest, kui ilmaimest uusimate tehnoloogiate vallas. Siis aga selgus, et konkurents tehnoloogiafirmade vahel on tugev, tegemist ei olnud mingi unikaalse tootega, vaid suured kalad on selle kõik endale ise ehitanud ja selle ettevõtte müügitulemused on tillukesed.

Tänaseks seega on panga populaarseim aktsia (omanike arvu järgi) ka suurim kaotaja - keskmine kaotus aktsiaomanike kohta on 68% miinust kontol haigutamas. Mul endal seda aktsiat ei ole, aga ega parastada ei ole ka midagi, oma õppetunde korjame igaüks aegajalt. Mul endalgi investeerimiskontol mõned päris koledad punased miinused hapnemas, ei idane, ei mädane. Või noh, halvemal juhul vahel ikka mädanevad veelgi.
 

Mida aga selliste mädakaladega teha? Eks strateegiaid on igasuguseid, mõni ostab ja hoiab igavesti, mõni paneb 5% languse peale stop-lossi ehk müüb automaatselt (päris kaval võte vist, hoiab emotsioonid eemal, samas võib ka vabalt alt minna?) jne.

Minu jaoks on miinust müüa üsna vastuvõtmatu, sest noh - kuni aktsia veel kontol istub, on alati lootus, et tuul pöördub veel. Kuni enam ei ole. :)  Ja tegelikult arvan, et kui tegu ikkagi fundamentaalselt tugeva ettevõttega, ei ole aktsia hind peamine, kui olen ostnud liiga kallilt, tasub vahel lihtsalt suure miinuse korral odavalt juurde osta. Kui aga tegu lootusetu juhtumiga, tasub mõelda tegelikult müümisele selle asemel, et hapnevat miinust kontol haisemas hoida - nimelt see raha, mis miinuse alt vabaneks, võib kuskil mujal päris korraliku tõusu teha selle lõputu hapnemise asemel.

Emotsionaalselt on aga miinuse müümine ehk kaotuse tunnistamine päris raske, mis on siis need nipid, kuidas seda kergem teha oleks?

Mõned ekspertide soovitused, kuidas lahti saada halvast investeeringust:

  1. Miinuse müügi alustamine on kõige raskem. Proovi ennast ära petta sellega, et müüd nii vähe, et seda peaaegu ei märkagi. Müü näiteks 1/10 kohe täna!
  2. Osta vabanenud raha eest 2-3 uut aktsiat või fondi. Nii on sul hapneva miinuse asemel midagi positiivset jälgida nüüd.
  3. Müü järgmine osa hapnevast miinusest juba nädala, või vähemalt kuu pärast. Müü nüüd 1/4. Suuna raha jälle sinna positiivsesse ostu.
  4. Jätka punkti 3 tegevust, kuni hapnev miinus on kontolt maha müüdud. Tehtud!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar