kolmapäev, 17. mai 2017

Kõige lollimad teod

Lugesin täna ühest 52-aastasest, kes läks pensionile, "kaasavaraks" 3 miljonit dollarit. KOLM miljonit dollarit. Enamus ameeriklastest pole dollaritki pensioniks.. Temalt on palju õppida! Mul on 50nda sünnipäevani veel aega, aga ütlen ausalt, tahaksin pensionile minna juba neljakümneselt!

"Kuluta vähem raha, kui teenid ja investeeri see vahesumma", see on võti finantsvabaduseni, seda kirjutab ka hr ESI Money. Aga lisaks kirjeldab ta väga kenasti ka suurimaid vigasid, mida tuleks vältida, mis on minu meelest üsna mõistlikud soovitused.
pilt internetist (Money Matters)
Kõige suuremad vead, mida võid oma raha ja finantsolukorra puhul teha:
  1. Sul ei ole kriisifondi. Ootamatud majanduslikud probleemid ei hüüa tulles, kuid võib kindel olla, et aegajalt tabavad need meid kõiki. Kui Sul ei ole kriisifondi, on väga suur tõenäosus, et pead kriisiolukorras laenama raha kõrge intressiga. Esimese asjana peaks iga inimene endale kriisifondi ehk nö "pikalt saatmise" fondi tekitama!
  2. Sa ei säästa raha. Iga inimene peaks esmajärjekorras maksma endale oma palgast. Min 10% oma palgast peaksid kohe palgapäeval panema  enda säästudesse. Alusta 10%ga ja suurenda seda säästusummat nii palju kui võimalik aja jooksul
  3. Ostad kallima eluaseme, kui Sinu rahalised võimalused lubavad. Kõik me armastame ilusat ja ruumikat kodu, kus on endal ja pereliikmetel hea elada. Reaalselt aga ei peaks kunagi ostma kodu, mille jaoks pead laenama rohkem, kui 2 aastapalga suuruse summa. Kui suur on Sinu praegune eluasemelaen?
  4. Lükkad säästmisega alustamist edasi. Mida rohkem Sa lükkad edasi säästmise ja investeerimisega alustamist, seda rohkem Sa kaotad! Komposiitintress on tõeline maailmaime, seega alusta säästmist kohe, säästa regulaarselt ja tihti, säästa võimalikult palju! Kas teadsite, et kui säästade 30 päeva jooksul iga päev 2x suurema summa kui eelmisel päeval, siis 30 päevaga kasvatate 1st pennist pea 11 MILJONIT dollarit!!!  (wheat & chessboard problem)
  5. Sul on väga suured võlad. Võlg on väga kallis lõbu, juba paariprotsendi suurune intress tähendab seda, et mida kauem Sa võlgu oled, seda suurema summa lisaks võlasummale Sa ära maksad.
  6. Sul ei ole regulaarset sissetulekut. Kui Sul pole tööd ja regulaarset sissetulekut, ei saa Sa ka regulaarselt säästa ja sääste investeerida. 
  7. Sa kulutad liiga palju. Inimeste väljaminekud kipuvad alati kasvama vähemalt sama hoogsalt, kui kasvavad nende sissetulekud, aga stopp - kui Sa said elada teatud summa piires enne sissetulekute suurenemist, siis esimesena peaksid hoopis oma säästusummat suurendama! Kui palgatõusu puhul kohe ka väljaminekuid suurendada, ei ole lootustki sääste kasvatada ja finantsvabaduseni jõuda. 
Väikeste sammudega suurte võitudeni!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar