kolmapäev, 1. juuni 2016

Säästuvõimalused

Minu sissetulekud on alati olnud üsna piiratud, kuigi töötan üsna hinnatud alal, aga naisterahvana meeste alal ja üsna tavalise kontoriroti oskustega, ei ole siin hõisata millegi üle. Lisaks veel aastaid juba suhteliselt ainus tööl käiv inimene meie perekonnas, seega minu palgast peab jaguma nelja inimese üleval pidamiseks, lisaks tuleb õnneks riiklike toetuste summa. Seetõttu olen raskematel (masu)aegadel pidanud töötama mitmel töökohal paralleelselt ja leidma alternatiivseid sissetulekuid. Samuti tähendab see, et toime tulemise ja säästmise nimel pean väga rangelt aru pidama selle üle, kuidas oma raha kõige efektiivsemalt kasutada. 

Siiski usun et hoolimata tagasihoidlikust sissetulekust on sellest võimalik ajaga tekitada muljetavaldav sääst, mida ma siis viimased paar aastat olengi üritanud tõestada. Kõige olulisem on raha hästi valitseda. Testida uusi ideesid, ja mõelda kaugema tuleviku perspektiivis. 

Mis siis teha, et oleks võimalik mõistlikult säästa? Kas säästmine on tüütu ja raske ja tekitab vaid negatiivseid emotsioone?

Ütlen ausalt, alati ei ole kerge :) Ja just seetõttu on oluline see endale meeldivaks teha! Näiteks aitab, kui teatud kindlad rutiinid endale tekitada, siis on säästmine oluliselt kergem. Iga kuu vaid nuudlitest elada säästmise nimel ei ole just kõige lõbusam. Samas on kindlasti võimalik midagi säästa ilma oma elukvaliteeti oluliselt halvendamata. Eriti madala sissetuleku juures võib see esialgu hirmus keeruline tunduda, aga ei pruugi! Peaasi, on alustada juba täna!  

Mõned minu põhimõtted, mida järgin:

Toit: ma võrdlen kogu aeg erinevate toidukaupade hindasid. Ei pea ostma kõige kallimat, see ei tähenda sugugi alati kõige paremat. Ostan tihti suurema koguse korraga, kui kg hind on selle võrra soodsam. Ostan lühikese realiseerimistähtajaga kaupu ja sügavkülmutan, et saaks peale tähtaega kasutada. Võrdlen alati samade kaupade hindasid erinevate kaubanduskettide vahel, et osta soodsaima kg hinnaga. 
Ma ei osta kunagi kalleid kilekotte, et toit koju vedada. Selle asemel on mul tekstiilkotid, millesse toidu pakin. Keskkonnasõbralikud ja tihti palju kenamad! Kunagi vabandasin kilekottide ostmist välja sellega, et kasutan neid ju ka prügi jaoks, kuid tegelikult on prügikotte võimalik osta palju soodsama hinnaga (hulgi ja õhemast plastikust), ning kui hoolega prügi sorteerida, siis ei olegi prügikotte nii väga vaja. Plast- ja papp-pakendid lähevad nagunii eraldi.

Auto: Nii kui uue autoga poest välja sõidad, langeb selle väärtus kolinal. Leia parem asjatundja kaasa, ja vali korralik kasutatud auto. Mina ostsin mõned tuhanded kilomeetrid sõitnud auto 15% odavamalt uue hinnast! Soetasin auto kapitalirendi liisinguga ja ostsin selle peale liisinguperioodi lõppu välja. Nüüd on liising juba 5a tagasi lõppenud ja ainsateks kulutusteks autol on juba aastaid kõigest kohustuslik liikluskindlustus, bensiin ja 1x aastas kerge hooldus. Valisin väikese auto väikese mahuga mootoriga, kuna lisaks keskkonnasõbralikkusele on ta oluliselt odavam pidada, kui suured ja uhked võimsa mootoriga sõidukid, mille võimsust legaalselt nagunii pidevalt proovile panna ei saa. 
Kui võimalik, väldin nagunii autot, tööle lähen alati jala, ja transpordile kulutan nii vähe kui võimalik. Jalgratta ostmise asemel on meie linnas soodsam võimalus kasutada rendijalgratast. Kui seda ei oleks, ostaksin võimalikult soodsa ja lihtsa linnaratta koos korraliku jalgrattalukuga.

Eluase: Mida suurem eluase, seda kallim elamine on. Parim valik on osta selline eluase, millest võime üle käib. Tänapäeval on pea igaühel suur eluasemelaen, sest "muidu peaks pensionini säästma". Samas see säästmine on võimalik, kui jagub kannatlikkust, ja pikemas perspektiivis tasub see igati ära. Kahjuks eluaseme laenu intressi näol on liigagi kerge maksta eluaseme eest lõppkokkuvõttes oluliselt kõrgem hind, kui eluase väärt on. Lisaks näitavad viimase aja arvutused, et mõnedes linnades on eluaseme hinnad nii hullud, et eluaset osta polegi mõtet, eluaegne üürimine tuleb soodsam ja muretumgi. Just nendel põhjustel mina elan aastaid juba üürikorteris. Loomulikult, kui olukord peaks muutuma ja kolin kuhugi, kus olukord vastupidine, mõtlen kodu soetamisele. Seda aga siis eeldatavasti juba säästude eest, või väga madala intressiga eluasemelaenu eest.

Elekter: Avatud elektrituru valguses vaatan kindlasti vähemalt kord aastas oma lepingu ja makstava hinna üle ning vahetan, kui leidub odavam.

Telefon: Pakkujaid on nii palju, et leidub palju võimalusi soodsa hinnaga mobiilipakett hankida. Selle asemel, et aastaid kallist järelmaksu maksta, olen ostnud soodsa (kasutatud) mobiiltelefoni ja vahetasin mobiililepingu võimalikult soodsa pakkuja juurde. Hea õnne korral olen uue mobiiltelefoni saanud tööandjalt, kui seda töös vaja läheb.

Internet: Teen vähemalt kord aastas uurida, millised teenusepakkujad Sinu piirkonnas hetkel kõige soodsamad on.

Kindlustus: Kohustusliku liikluskindlustuseta ei saa, kuid muude kindlustuste osas ära lase endal nahka üle kõrvade tõmmata. Võrdle alati pakkujaid ja lepinguid, ning mõtle hoolega järele, millist kindlustus Sul vaja on. Piisava säästutagala korral muutuvad paljud kindlustused mõttetuks raiskamiseks. Mulle on korduvalt pakutud näiteks kaskot, mille aastamakse küündib auto poole väärtuseni.. 

Mängimine: Ma ei mängi kunagi raha peale. Mängud, loto, kasiinod jms on selleks, et mängufirma teeniks raha. Mina olen enda raha niigi raske vaevaga teeninud, ei soovi ära anda :)

Tubakas/Alkohol:  Ma ei joo ega suitseta. Absoluutselt mitte, ja paljas mõte, et kulutaksin enda raha alkoholile, on õõvastav. Kunagi lapsena (jah, kahjuks!) hakkasin suitsetama ja olin aastaid selle kohutaa pahe küüsis, väga, tõesti väga halb nii tervisele kui ka rahakotile. Ei tunne üldse puudust kah.

Sport: Niikaua, kui tööandja maksis minu tervisespordiharrastuste eest, tegin neid hea meelega. Kui aga tööandjat vahetasin, loobusin ka jõusaalist. Väljas jooksmas ja kõndimas käia saab tasuta, kodus saab trenni teha Youtube'i videote abil. Lihtsam enda aega planeerida ja rahakotile sobivam.

Hoiused, fondid, aktsiad: Pensionifondidega on asi keerulisem, kuna valik on piiratud, aga loodetavasti seegi olukord Eestis ikka ajaga muutub ja tuleb pakkujaid juurde. Samuti igasuguste kasvu- ja säästifondidega. Valin väga hoolega, kus oma raha kasvama panen. Fondide puhul otsin alati heade kasvunäitajatega fonde, kuid väga tähtsaks pean ka fondi haldustasusid. Pikas perspektiivis on fondi haldustasu üks olulisematest mõjutajatest kasumile. 
Aktsiatega samuti - ostan aktsiaid selle panga juures, kus teenustasud on võimalikult väikesed, ja kus puuduvad aktsiate hoiutasud. Eestis on valik muidugi traagiliselt väike, nii olen sunnitud hoolega muude maade võimalusi uurima ja eelistama. Hääletan alati "jalgadega" ja valin sellise teenusepakkuja, kes mulle sobivaim ja soodsaim.

Mis sina säästmisest arvad? On sul mingeid halbu harjumusi, mis rahakotti tühjendavad võibolla rohkem, kui neist meeldivat elamust saab?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar