teisipäev, 3. august 2021

Mötteid börsimaakleritest

Ma sain eile hea uudise - üks mu sugulane on huvitatud investeerimisest! Ma veel ei tea, kuidas see köik välja kukub löpuks, ja mis seisus tema finantstervis üldiselt on jne, aga olen HIRRRRMUS erutatud paljast möttest, et meil on kirjas kalendris "investeerimiskohting"!! 

Yep, lugesite öigesti, mul on ootamas ees "deit" inimesega, kellega loodan siis aktsiasöbraks saada ja hakata tulevikus kogemusi vahetama jne. Ma ei tea, kuidas teil sellega, aga minu jaoks on see SUUR asi! Olen tegelenud pöhjalikumalt säästmise ja investeerimisega juba 5 aastat, aga mul on tänase seisuga pmst 2,5 investeerimissöpra. Köik need 2,5 söpra asuvad erinevates riikides ja omavad erinevat investeerimisseisu, nii et kokkuvöttes saab igaühega neist ainult natuke nest asjadest rääkida, aga kasu sellestki. 

Blogimaastikul on küll önneks ka möned ülitoredad blogijad, kellel köigil oma vaatenurk ja kelle blogiga suhestun kuidagi. Küll aga on veel meeletult palju neid, kellega ma ei oska kuidagi suhestuda - enamasti on ikka inimestel oma släng, oma teadmised, omas kaalukategoorias investeeringud ja teistsugused investeerimisgrupid, millega mina üldse ei suhestu, seega on väga raske nö jälgida neid. Nii Rahakrati kui  Roosaare blogide jaoks oleks mul söna otseses möttes sönaraamatut ja wikipediat vaja, et kasvöi poolest jutust seal aru saada. Nii et väikegi töenäosus leida endale üks uus "samas keeles rääkiv" aktsiasöber teeb mulle ülisuurt röömu!



Ok, aga tegelikult tahtsin kirjutada välja ühe mötte börsimaakleritest. Lugesin Pinsi Põlve ja Rahatsi blogidest, et LHV on ikka megakallis börsimaakler. Muud Eesti pangad ilmselt siis veel kallimad. Vähemalt ei pea enam teatud hulga Balti aktsiate hoidmise eest raha maksma, mis on ju suur samm edasi. Ma ikka pidevalt imestan, et mis suur töö see aktsiate hoidmine on, et selle eest nii palju raha saab küsida. 

Seetöttu olen ise kasutanud juba aastaid hoopis ühte Skandinaavia börsimaaklerit. Nimelt on olemas selline Rootsi firma nimega Nordnet AB. Neil on 4 Põhjamaade riigis - Soomes, Rootsis, Norras, Taanis oma portaal, kus saab siis kliendiks registreerida ja aksiatega kauplema hakata. 

Ütleks, et nende investeerimistoodete valik on päris hea ja lai, suur hulk erinevaid (teenustasuta!) indeksfonde, lisaks siis aktsiad Skandinaavia turgudel, ligi pääseb ka USA ja Kanada aktsiatele, möningatele ETFidele, sertifikaatidele, optsioonidele jne. Ainuke väike probleem - nende portaal on kohalikus keeles! Ehk siis peamiselt siiski sobiv neile, kes soome, rootsi, norra vöi taani keelt peaks natukenegi valdama. (Proovisin ise järgi - tegelikult google automaatne tölge on täitsa adekvaatne!)

 Ja igal riigil on oma hinnastamispoliitika. Näiteks Soome portaalis maksad x% (min y€) kuus söltuvalt tehingute arvust. Mida rohkem tehinguid eelmisel kuul tegid, seda väiksema protsendiga teenustasu on! Ja fonde saab osta-müüa üldiselt tasuta. Rootslastel on erinevad hinnapaketid, investeerimisega alustajatele on kuni 80000SEK portfellini üldse teenustasu 0! Kontot avada ja sulgeda saab tasuta, hoidmistasu ka pole, USA jms aktsiate ostmise puhul tuleb juurde valuutavahetustasu (mis on suht kröbe vörreldes IBga). Kontot lubatakse avada ka mujal EUs elavatel mitte-pöhjamaade-kodanikel, v.a. ameeriklastel siis. USA maksundusega Nordnet tegeleda ei taha, nagu vist paljud teisedki Euroopa maaklerid :)

Väga pönev oleks teada, et kas keegi sellisele variandile möelnud? Kuna ise elangi pöhjamaal ja saan siin oma sissetulekud, siis loomulikult keel pole probleemiks ja oli üsna elementaarne siin ka Nordneti konto avada, et siis lihtsamalt/soodsamalt Skandinaavia turgudele ligi pääseda. Milline valik, ütleks! Möned minu lemmikud aktsiad portfellis on näiteks Novo Nordisk taanlastelt. Pakub insuliinitooteid üle maailma. Aktsia hind läbi aegade töusnud 1500%, stabiilne ja usaldusväärne. Ei näe, et diabeetes siit ilmast kuhugi kaoks, pigem vastupidi. Ostsin aktsia aasta tagasi, tänaseks 40% plussis. Swedencare rootslastelt. Lemmikloomade tervisele keskenduv firma, pakuvad loomade hügieenitooteid, toitu ja ravimeid. Ostsin aktsia üle aasta tagasi, tänaseks 380% ja ei näe, et kasv peaks peatuma, lemmikloomad on eriti koroona-aegadel veel prioriteetsemaks saanud. Rootsis on ka hulk mängude ja kasiinonduse ettevötteid jms, mis muudkui teevad suurt lendu ja teenivad meeletult kasumit. Rääkimata siis Kone, Fortum (yep, ostsin tagasi Fortumi, kuigi siin millalgi halasin, et ma päris täpselt ei saa aru, mis fenomen tal on!), Stora Enso, Nordea jms Soomest.. 

Kuidas teile tundub? Kas ei ahvatle keelt harjutama ja kontot avama möne Skandinaavia börsimaakleri juures (Nordnet on lihtsalt üks näide, neid ju veel), vöi olete leidnud parema viisi Skandinaavia börsidele ligipääsuks? Vöi pigem ei huvita Skandinaavia börsid?

EDIT: otsisin veel vöimalusi juurde. 

- Rootsis on näiteks Avanza.se. Tundub, et pmst Nordnetiga identne hinnakiri ja turgude/instrumentide valik. 

- Soomes on mingi OP. Kahjuks tundub, et eraisikuna saavad kliendiks ainult Soome kodanikud. Ettevötte reeglite kohta ei suutnud välja lugeda piiranguid, aga vabalt vöivad need kuskil peenes kirjas olla. 

- Selle artikli kohaselt on Euroopa parimad platvormid siis ikkagi: 1) IB  - soodne ja väga suurte vöimalustega, aga algajale päris keeruline kasutada. 2) eToro - esmapilgugl väga paljulubav, ja näiteks väidavad nad, et palju aktsiaid on 0%-teenustasuga, ehk näiteks väidetavalt 1000USD eest Apple aktsiaid osta ja hoida on tasuta. Väga intrigeeriv lubadus, kavatsen konto teha! 3) DeGiro - tundub väga lihtne kliendiks registreerida, aga paistab, et tuleb siiski "oma maa" valida, kas siis Soome, Rootsi, UK, Sveits jne, mis tähendab, et vajab hoolega uurimist, mis see maksuresidentsuse, keelevalikute ja hinnakirja osas tähendab. DeGiro.fi lubab, et 2000USD eest Apple aktsiaid ostes maksad vaid 0.53€ (vöi 20000SEK eest ostes, siis 5.26 SEK, pmst sama hind), jällegi VÄGA intrigeeriv lubadus, ilmselt teen konto! Küll aga on neil nö "lisaturgude tasu", ehk siis kui registreerid ennast Rootsi portaali kasutajaks, siis saad odavalt osta sealt aktsiaid, aga maksad lisatasu (a' la 2.50 € tehingult) NYSEl kaubeldes. Saa siis aru. FAQ väidab, et akuvad ka ettevötte alt investeerimise vöimalust, kliendiks registreerimisel tavaline hulk dokumente vaja.  4) XTB, mis vist rohkem FX ja CFD traderitele, pole minu rida; ja Firstrade mis ka väidetavalt pakub lausa 0% teenustasuga aktsiakauplemist! 

Väga huvitav nimekiri ja ilmselt uurin järele nii eToro kui ka DeGiro. Kas kellelgi on nende kohta juba kogemusi jagada? 

Näide DeGiro lubadusest:



5 kommentaari:

  1. Mina olen väga huvitatud näiteks soome aktsiatest aga IB ei võimalda neid osta.
    Kui sa ütled et teenustasuta aktsiad/fondid on seal Nordnet AB-s, siis kas see tähendab et puudub tehingutasu? Kas seal näitab hetke turuhinda ka või on hind tagantjärgi? Turuhinna nägemise eest tuleb tavaliselt maksta. Palju valuuta konverteerimine maksab? Siis on selline asi olemas nagu kuine miinimumtasu lihtsalt selle eest, et sul on kasutaja tehtud, see on? Ja kui ühtegi neist asjadest ei ole, siis arva millest see broker ära elab?
    Vihje: samast asjast nagu Robinhood, sest seal ka ühtegi tasu pole.
    Brokeri suurim kasum tuleb sellest, et aktsiaid antakse sulle vahendajalt kehvema hinnaga ja sealt saavadki oma komisjonitasu. See on kasutaja eest peidetud tasu ja seepärast on Robinhood ka üks kalleimaid brokereid näiteks :)

    Pinsi

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ahh, jaa, Robinhoodi kasutasid köik minu UK kolleegid, aga meile siin seda varem ei lubatud, peaks uurima, kas nad on laienenud?

      Uurisin DeGiro - "Currently, accepted countries for tax and physical residence are those in which DEGIRO offer services: Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Spain, Sweden, United Kingdom and Switzerland." Nii et Eestis elavatel eestlastel jääb see löbu ära.

      Nordneti puhul on olemas 3 huvitavat indeksfondi, Nordnet Indeksirahasto Suomi, Nordnet Indexfond Sverige ja Nordnet Indexfond Norge, millel ei ole siis mitte ühtegi teenustasu - ei ostu, müügi, ega haldustasu! Ja sisu on täitsa hea, näiteks Rootsi indeksfondi 1 aasta tootlus oli nüüd 47%, ja fondi sisuks on kövad nimed nagu Atlas Copco, Investor, Ericsson, Volvo, ASSA ABLOY, Hexagon... Soome indeksfondi viimase aasta tootlus on 40%, ja fondis sellised nimed nagu Nokia Corporation, Nordea Bank Abp, KONE Corporation, Neste Corporation, Sampo, UPM-Kymmene Corporation, Fortum Corporation, Stora Enso, Kesko Corporation, Elisa Corporation.

      Mulle tundub see MEGA ägedana, ja seda klindiks saamise vaeva väärt, sest nagu öeldud - Nordnet ei vöta mitte mingit kliendiks saamise ega konto haldamise tasu, Soome saidil ei teki ka valuutavahetamise probleemi nagu Rootsi, Taani v Norra saidil. Nende oma "lipu all" olevatel fondidel ei ole ka haldustasusid. Muudel fondidel on jah 0.20-xxx% haldustasud, aga no söltuvalt tootlikkusest ju ilmselt tasub ka muid fonde ja ETFgi seal vaadata.

      Kustuta
    2. Jaa, Sul on selle brokeri-tasu osas öigus ka, Pinsi! Uurisin eToro ja teisi, nemad pakuvad siis suures osas nö spread-tasuga kauplemist. Nordnet mulle ses osas köige meelepärasem, et ei mingeid selliseid varjatud tasusid.

      Kustuta
  2. Kuidas teil õnnestus Nordnetis konto teha, seal lehel kontot tehes soovib vastavalt kas siis Soome või Rootsi isikukoodi või on kuskil lehel olemas võimalus mida ma ei leidnud ka teiste riikide kodanikel registreerida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul ongi teise riigi isikukood olemas, kuna olen Skandinaavias elanud mönda aega.

      Kustuta