pühapäev, 1. juuli 2018

Kuidas raha kokku hoida

Suvi on nii tore aeg, nii palju on võimalik raha kokku hoida!
Teate, kuidas mina kõige rohkem raha kokku hoian? Ma nimelt kõnnin kõigist ahvatlustest mööda ja arvutan, et "ohhh, kuidas ma tahaks praegu seda sushit siin restorani väliterassil süüa! Aga see maksab 15€, hmm.. ma parem hoian selle 15€ kokku ja lähen söön kodus oma 0.5€/kg ostetud värskeid kartuleid".
Ja ongi jälle 15€ rahakotis alles! See raha küll ei tulnud juurde, aga vähemalt ei läinud ära ka. Aga minu meelest see on täiesti fenomenaalne ikka, kui palju ahvatlusi jääb suvisel ajal kogu aeg silma, millega talvel nii suuri probleeme ei ole. Värsked maitsvad aiasaadused, kokteilid, jäätised, maiustused ja kõik muu mõnus, kõik maksab, ja mida on kõikjal silme all ahvatlemas. Rääkimata grillipidudest, vabaõhukontserditest, laatadest ja muudest üritustest, millest kõigist tahaks osa võtta, aga mis tegelikult maksab oluliselt rohkem, kui vaja on. Saaks ju ka lihtsalt randa sõita kaasatehtud toiduga piknikukorvis ja olemist nautida. Talvel pole see probleem üldse nii suur, minu meelest.

Muide, tahan siin jagada ühte toredat nippi, kuidas näiteks lastega piknik mõnusamaks teha ja kuumadel suveilmadel vägagi kasuks võib tulla. Nimelt olen täheldanud, et üheks suuremaks kuluartikliks suvel rannas ja mujal käies on jäätis! See lihtsalt maksab rannas jäätisemüüjalt või kohvikust ostes nii palju rohkem, kui supermarketist kaasa ostes. Kui teil on olemas termos, siis ostkegi jäätis kaasa supermarketist, ning võtke randa oma jäätis kaasa! Üks võimalus on liitrijäätise termosesse ajamine ja selle siis lusikaga söömine, see on lihtsam, kui on olemas nö madalamatsorti toidutermos. Või pulgajäätiste koos paberiga tavalisse teetermosesse lükkamine. Katsetatud, töötab! Hinnavõit suurema pere peale on päris kopsakas, ja jäätis püsib ka tavalises joogitermoses lõdvalt 4-5 tundigi täiesti külm!
pildi laenasin netist


Teine näide lihtsast kokkuhoiust on see, kuidas ma kolisin hiljuti. Kõigepealt otsisin kolimisfirma ühe netiportaali võrdlusteenuse abil. Valisin ettevõtte, mille hind kolimiseks tuli mulle kõige odavam. Kolides aga selgus, et meil on asju ikka kõvasti rohkem, kui võiks arvata, ja kogu kraam ei mahtunud kolimisautole ära. Kiire arvutus näitas, et väikebuss rentida ja ise viimane kraam uude kohta vedada on oluliselt soodsam, kui lasta kolimisfirmal (kolmveerand-tühja) furgooniga teine ring veel teha. Ja veel nantuke arvutades selgus, et kui nüüd oma vana autoga 3-4 tiiru teha, saab samamoodi kõik asjad kenasti viidud ja veelgi odavamalt, kui väikebussi rentides. Lihtsalt oluliselt ebamugavam ja tüütum on ju muudkui tassida, tõsta, vedada ja higistada, kui lasta kolimisfirma meestel seda teha ja ise jalgu kõlgutades pealt vaadata.

Aga raha on raha, ja säästmine pole teatavasti midagi muud, kui edasi lükatud tarbimine. Nii ma siis tassisin, tõstsin, vedasin ja higistasin, ning lohutuseks hoidsin silme ees kujutluspilti sellest, kuidas ma selle säästetud mõnekümne euro arvelt mõne aasta pärast võin esmaspäeva hommikul kaua magada ega pea kontorisse käsutäitjaks loivama enam..

Rääkides aga esktreemsäästjatest, siis lugesin täna ühe tüübi arvamust, et "kõige mõttetum on kulutus tualettpaberile, põhimõtteliselt lased kogu raha wc-potist alla", ning seepeale kommenteerijad jagasid kasulikke nippe, näiteks, et tasub töö juures tualetis ära käia, kulub kodus vähem vett ja paberit 😂

Milliseid põnevaid säästunippe te kasutate, et suve nautides vähem raha kulutada?

4 kommentaari:

  1. See pole enam säästmine, see on pesuehtne koonerdamine! Eks igaühele oma, aga kui sa seal mitu tundi kolisid, siis kas need tunnid eneseharimisele või lisatöö tegemiseks poleks rahas kasulikumad olnud? Saamata jäänud tulu on ka kulu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui nüüd päris küsimusele vastata, siis mul on lihtsalt sellised hobid, et pole aega tühjale tähjale kulutada. Pealegi on elada ka vaja, nui neljaks, veri kõrvust välja nirisemas säästa pole ka ju mõtet. Diskleimerina võib lisada, et maksan ka omale kohe peale palgapäeva ja hetkel on pangakontol täpselt 52 senti. Palgapäev on õnneks homme.

      Kustuta
  2. Kohe lausa koonerdamine, nii et veri kõrvust nirisemas? :D Ei ütleks, täitsa okei füüsiline toimetamine oli, pisut higiseks saan isegi oma igapäevasel kontoritööl ja see tapab minu vana kere OLULISELT rohkem, kui pisuke füüsilist liigutamist :D
    Ja rääkide pidevalt eneseharimisest ja õppimisest ja kui ikka magistriharidusega 4 Eesti keskmist ei teeni, siis ilmselt tegeled tühja-tähjaga elus?
    Anna kannatust, vahel oma mättakese otsast kaugemale vaadata!

    Aga tore, et Sul hästi läheb ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma väljendasin ennast võib-olla halvasti. Minu mõte on selles, et aeg on kõige kallim vara üldse. Seda ei saa osta, seda ei saa mitte kuidagi juurde, see on pidevalt kaduv suurus. Ja minu elufilosoofia ütleb, et oma aja arvelt sente taga ajada ei ole mõistlik.

      Eks sinul on oma nägemus asjast, vabanda et hella kohta tabasin, minu mõtted on minu mõtted. Need ei peagi teistele meeldima.

      Kustuta