esmaspäev, 12. veebruar 2018

Kasvõi üle laipade

Mulle meeldib igasugustel investeerimisfoorumitel ja teiste investorite tegevusel silma peal hoida. Nii on hea enda tegevust kalibreerida ja vahel trehvab ka põnevatele jutuajamistele. Viimane põnevam teema, mis silma jäi, oli muidugi see, kuidas mõned vennad ikka absoluutselt mitte mingit eetikat ei oma ega mingitest kõlblusnormidest kinni ei pea. Keda siis ükski piir ei pea ja lähevad kasvõi üle laipade raha nimel.. 

Ja sain aru, et jutt käib minust! Assa püha lehm! Seda ma mõtlesin, mis hais mu saapatalla alt tuleb, muidugi on see sellest suurest üle laipade trampimisest külge jäänud. Või mis teie arvate?

Jutt käis seal siis muidugi sellest, kas on eetiline investeerida teatud majandusharudesse ja teatud ettevõtetesse, mis tegutsevad nö halva tootmisega, antud juhul siis kanepikasvatusega. Kritiseerija sõnumiks oli siis, et kuna kanep tema kodumaal on keelatud, siis igaüks, kes välismaiste kanepiettevõtete aktsiatega kaupleb, on spekulant ja seaduserikkuja, olemate moraaliga pahategija ja põhimõtteliselt kurjategija.


Kusjuures kritiseerija ise lehvitab laialt enda portfelliga, kuhu ta on rahumeeli lasknud potsatada nii alkoholi-, tubaka- ja relvatootjate kui ka hasartmängukorraldajate aktsiad!?! Räägime siis moraalist täpsemalt? Kui sellelt kritiseerijalt-investorilt siis täpsemalt küsima hakati, tuli välja, et seal on teine lugu. Et tulirelvade tootmine on legaalne, niisamuti on legaalne tubakatoodete tootmine ja müümine, rääkimata siis alkoholist ja suhkrust ja paljust muust, mis inimeste tervisele ja heaolule meeletult halba mõju omavad.  Tuli välja, et on täiesti okei on osta rõivatootja aktsiaid, teades, et tootja ise või tema alltöövõtjad kasutavad kolmanda maailma riikides üliodavat tööjõudu, tihti lausa lapstööjõudu?! Paberitööstus võtab maha metsad, kaevandusettevõtted teevad lõpu puutumata loodusele jne. Minu meelest, teades, kui palju inimesi iga päev autoõnnetustes sureb, tuleks küll maailmas kõik autotootjad ju vangi panna?!

Aga tegelikult, kus läheb eetiline piir, ja kuidas on meditsiinilise kanepi tootmine täpsemalt seotud laipadega? Viimati statistikat uurides selgus, et "legaalse" alkoholi tõttu joob surnuks või saab muul moel alkoholi tõttu otsa miljoneid inimesi, samas kui meditsiiniline kanep võib päästa elu.

Rääkimata sellest, et (meditsiinilise ja/või rekreatiivse eesmärgiga) kanep on juba legaliseeritud või legaliseerimisel paljudes riikides. Sh USA osariikides, Kanadas, Portugalis, Saksamaal ja Taanis näiteks.
Kuidas on meditsiinilise ja/või rekreatiivse eesmärgiga kanep hullem alkoholist, tubakast ja relvadest, mis on tõestatud ja teada kindlalt letaalse mõjuga inimese tervisele, erinevalt kanepist, mille puhul on teada ja tõestatud positiivne mõju suure hulga haiguste puhul.

Ma ei hakka siin rohkem kanepist kirjutama, teen parem eraldi postituse. Küll aga tahtsin kohe ausalt üles tunnistada, et minu arvamus "investorieetikast" läheb siinkohal hoopis vastupidises suunas:

  • Ma oman rõivatööstuse aktsiaid, ja tunnistan, et muretsen küll vahel, kuidas need rõivad nii odavalt toodetakse, kuid väikeinvestorina ei  ole mina mingi otsusetegija. Loomulikult valisin investeerimiseks ettevõtte, mis vähemalt kirjade järgi tegeleb jätkusuutliku arendamisega ja tähtsustab orgaanilisust tootmist ning õiglast kaubandust jpm, aga tean, et nii mõnegi silmis on tegu täiesti kohutava ettevõttega
  • Oman tubakaettevõtte aktsiaid, ja seda juba seepärast, et dividendide näeol "midagi tagasi saada" nende kannatuste arvelt, mida suitsetajad mulle tänaval põhjustavad! 
  • Oman relvatootja aktsiaid, sest tegu ka väga hea auto- ja lennukitootjaga, ning olgem ausad, relvad ei jääks tootmata nii või naa, maailmale halba põhjustavad ikka relvade kasutamise otsustajad, kes pole selle tootjaga kuidagi seotud
  • Oman hasartmänguettevõtete aktsiaid, ja hindan seda, et nad võimaldavad oma teenuse kasutamist vaid täiskasvanud mõistusega inimestele. Boonusena pakuvad sõltlastele lausa võimalust ennast mängimisest "vägisi" eemal hoida
  • Oman kanepitootjate aktsiaid, sest leian, et kui meditsiiniline kanep või kanepiõli saab kellegi elu päästa ja maailma natukenegi paremaks teha, on see seda väärt.
Ilmselt oman veel tervet hulka erinevate ettevõtete #patuaktsiaid, mis ühel või teisel viisil kellegi silmis ebaeetilised on või halvad. Paha lugu, aga.. Kui mina jätaks need rõivad, selle tootja auto või nende ettevõtete aktsiad ostmata, ei muutuks konkreetse ettevõtte käekäigus mitte midagi. Lisaks ei ole ma kordagi näinud, et tubakafirma kedagi suitsetama sunniks, oma otsuse teevad täiskasvanud inimesed ikkagi ise ja teadlikult. Suitsetasin ise palju-palju aastaid, ja otsus loobumiseks tuli ikka enda seest. Sel päeval, kui mõistus pähe jõudis ja aru sain, et see on minu raha ja minu tervis, mida regulaarselt maha suitsetan.
Muide, kunagi, kui üks hasartmängufirma mind tööle kutsus, rääkisid nad mulle pikalt ja laialt ka sellest, milline on nende panus eetilisse lähenemisse, kuidas inimesi aidata, et hasartmängud jääks ikka vaid lõbusaks vahepalaks, mitte ei hukutaks inimest. Ja nii edasi.

Annan igapäevaselt oma panuse maailma heaolusse nii oma tööga kui ka keskkonnasäästlike eluviisidega, aga kogu vastutust inimkonna hukutamise eest investori õlgadele panemisega ma nõus ei ole.

Millised on teie meelest okeid ettevõtte, mille aktsiaid osta?


2 kommentaari:

  1. Aus inimene ei osta üldse mingeid aktsiad, sest see on kõik üks patune kapitalism. Selle asemel tuleb harrastada askeetlikke eluviise, annetada 90% sissetulekust kirikule ning ennast igal täiskuuööl viie tee ristis piitsutamas käia. Aamen...

    VastaKustuta
  2. Jaaa, tõsilugu :D

    Ma imestan, et ma nüüd kõrges vanuses üldse selle hulluse ette võtsin, sest minu ema on ka eluaeg korrutanud, millised spekulandid ja diletandid on kõik investeerimisasutused.

    Muidugi tema kogu kogemus oli ka sellega, et keegi "spetsialist" müüs talle kunagi laste "Kasvufondi"-sarnase toote, mida ema maksis detailidesse süvenemata paar aastat ja siis lõpetas, lootuses et ta ise ei pea midagi tegema, vaid raha ise kasvab ja 18. sünnipäeval saavad lapsed vahepeal miljoniteks paisunud kroonid puhtana kätte.
    Kahjuks juba poolel teel tuli pangalt teade, et teenustasud on kogu sissemakstu juba ära söönud ja oleks vaja juurdegi maksta. Aga ema pettumus oli muidugi suur ja "tempel mällu igaveseks", mida ta ei jätnud ka meisse lastesse süstimata.
    Õnneks tänaseks on teadlikkus ja aktiivne teadmiste jagamine oluliselt populaarsemaks saanud, muidu maksaks minagi tänagi hoopis suuri krediitkaardivõlgasid ja elaks palgapäevast palgapäevani, mitte ei investeeriks börsil.

    VastaKustuta