kolmapäev, 7. veebruar 2018

Appi, see draamakuninganna tujutseb?!

No ilmselt ei jäänud ühelegi investeerimishuvilisele märkamata, et aktsiaturgudel käib mingi "pidu" viimasel nädalal. Reedel alustas USA turgudel korralik tujutsemine, S&P500 sulgus lausa -4,1% pealt ja sealt edasi liikus juba laviinina suur kukkumine ja paanika Aasia ning Euroopa turgudele.
Üleeile õhtul oli veel eriti põnev vaadata kui kuskil kella 22 ajal tekkis USA börsidel nö flash crash, ehk siis mõneks minutiks oli kõik ekstreemses languses, et siis kiiresti taastuda jälle endisele miinustasemele.. Päris põnev vaatepilt!  Balti turud tulid muidugi 1,5ks päevaks selle ralliga kaasa, aga tänasel turupäeval oli paanika juba lahtunud ja aktsiahinnad taastumas varasemale tasemele.

Teine põnev asi sellises olukorras on muidugi lugeda igasuguseid foorumeid ja twitterit, kus siis erinevaid arvamusi liigub. Kõige rohkem võttis mind õhku ahmima üks kohalik "säästuekspert", kes töötab ühe investeerimispanga juures ja kuulutab igapäevaselt tõde, kuidas kõik inimesed peaksid hoolega säästma ja oma pensionipõlve nimel hoolega vaeva nägema. Muidu tore temast, aga kahjuks väga paljud muud üllitised tema suust teevad mind kohati lausa vihaseks. No sel korral näiteks, kui USA börs punaseks muutus ja see ka Euroopa börsidele kandus, kukkus see "ekspert" meedias kaagutama, et inimesed peaksid nüüd hoolega oma strateegia üle vaatama, põhimõtteliselt võiks kõik aktsiad maha müüa, et mitte viimasestki varast ilma jääda ja "oma puhkuserahasid ei tohiks keegi börsil hetkel hoida".

Eee... halloo?! Esiteks, milleks külvata sellist paanikat? Seda ERITI juhul, kui turg on nagunii juba kukkunud 6-10%, siis mida seal niiväga päästa? Sellisel hetkel müümine kindlaim viis investeeringud kaotada.
Teiseks - mis tegelikult juhtus? Kas maailma majandus kräshis? Kas kõik ettevõtted läksid pankrotti ja pole mõtet nende aktsiaid enam omada, sest need pole midagi väärt? Või mis tegelikult aktsiaturgudel toimus?
Ja kolmandaks - ühe säästmis- ja investeerimiseksperdi suust kuulda soovitust, et "tooge oma puhkuseraha börsilt ära" on ikka eriti haige. Sellise eksperdi A & O, alustõde ning ametieetika peaks olema inimestele selgitada, et lühiajalisi investeeringuid rahaga, mida lähemal ajal (kasvõi puhkusele minemiseks) vaja on, ei investeerita kunagi börsil! Aktsiabörs ongi ettearvamatu ja võib igal ajahetkel kukkuda 1..5..25..50(..100)% ja rahaga, mida homme vaja, ei minda börsile.
Kogu tulemus, mis sellisest eksperdi häälekast sõnavõtust ilmneb, on et emotsionaalsemad ja algajamad börsil tegutsejad hakkasid paaniliselt müüma, ja ajasid turu veel suuremasse langusesse, puhtalt emotsioonide ajel ja adekvaatselt olukorda hindamata. Hirm ajab massid paaniliselt müüma. Ma võiks siinkohal muidugi aktsiaid odavalt kokku kraapida ja konstanteerida, et "lollidelt tulebki raha ära võtta", aga... ehh, pole nagu minu stiili eetika.

Aga mis siis teha? Kas neid punaseid numbreid nähes on õige aeg müüa?
Nüüd on tegelikult see hetk, kus tuleb pea kaine ja kõht külmana hoida. Loodan, et oled enne investeerima hakkamist endale oma strateegia paika pannud. Kui investeerid pikaaegse perspektiiviga headesse ettevõtetesse, siis ei ole mingiks paanikaks põhjust. Lühiajaliselt on tõesti börsil punased numbrid ja taoliseid lühemaid ja pikemaid, suuremaid ja väiksemaid langusi tuleb ikka ette. Vahel nii suuri kõikumisi, et need tembeldatakse lausa börsikukkumisteks. Hapukurgihooaeg börsil võib kesta pikemalt, kuid päris pikas perspektiivis liigub börs alati ülespoole! Kui üritad börsil kõiki liigutusi ajastada, osta tõusuhetkedel ja müüa langusmomente ennetades, võib see sulle kergelt päris kalliks maksma minna. Nii saamata jäänud kasumi, kui realiseeritud kahjumi näol!


Lugesin hiljuti just hiljuti statistikat, kus 80% suurematest langustest USA börsil ei olnud tegelikult absoluutselt mitte karutrendi algus. Kui siis sellistel hetkedel üritad ruttu müüa, et uuesti tagasi osta, kui tundub, et oht möödas, on kerge juhtuma, et hoopis müüd odavalt ja ostad kallilt.

Kui ma olen ostnud ikkagi hea ettevõtte aktsiaid, ja kogu börs mingil põhjusel on languses, ei ole see ju otseselt kuidagi minu valitud ettevõtte heaolu ja edukusega seotud. Mina sellistel puhkudel igatahes üritan alati kainet mõistust säilitada, ja eelistan pigem just osta aktsiaid, kui teised ka müüvad. Seda odavam on minul osta. Kuna täppisajastamise asemel hoopis ostan regulaarselt, ning üritan ikka alati osta aktsiaid ainult siis, kui mulle meeldib see, millega vastav ettevõte tegeleb ja usun nende potentsiaali, siis näen börsikõikumistes pigem ostupotentsiaali. Kuna eelistan muid kaupu osta allahindlustega, siis seda targem on seda teha aktsiaturul ju :)

Loomulikult ei tea ma, kas positiivsed tuuled taastuvad, või kestab langus pikalt, kuid kuna säästan ja investeerin regulaarselt, ei kõiguta see mind ju tegelikult. Kui ka ostsin aktsiaid eelmisel kuul kallimalt, siis on põhjust ainult rõõmustada, kui sel kuul need odavamalt kätte saan. Oluline siinkohal on omada piisavalt infot just nende ettevõtete tegevuse kohta, mille aktsiaid ostan, ning silma peal hoida, et ettevõtted ikka õiges suunas liiguvad ja kasumit toodavad.

Aktsiahind ja dividendid
Kui investeeringutega pihta hakkasin, panin ka paika oma peamise strateegia. Selle asemel, et veeta hulk aega potentsiaalsete kasvuettevõtete aktsiarakettide otsimisele ja pidevale portfelli kalibreerimisele ning aktsiakauplemisele, sobib minule paremini dividendiinvestori strateegia. Nimelt on börsil noteeritud uskumatu hulk väga stabiilseid ja häid ettevõtteid, kes juba aastaid ja aastakümneid enda omanikele (ehk siis aktsiaomanikele ehk mulle :D) maksavad usalduse ja investeeringu eest palka. Ehk dividende! Aktsiahind võib kõikuda siia-sinna päris korralikult, ja vahel olla üsna mööda ettevõtte tegelikust väärtusest (loe: üle- või alahinnatud), kuid dividendid räägivad väga selget ja ühest juttu. Dividendisumma ei muutu üleöö, ja stabiilse ning hea juhtimisega ettevõtte puhul on alati tegemist stabiilse dividendistrateegiaga. Selline stabiilsus aitab ja minul just kainet mõistust säilitada ekstreemsemates olukordades. Kui ikka ettevõtte kassavood ja kasum on stabiilsed ning ettevõte jaotab aktsiaomanikele igal aastal välja mõistliku ja jätkusuutliku osa teenitud kasumist, ei ole aktsiahinnakõikumistes mitte midagi traagilist. Pigem on see rõõmus sündmus  - saan suurema soodusega häid "rahalehmi" oma aedikusse juurde tuua!

Hea näide on praegunegi raportite periood. Näiteks täna lugesin, et üks minu lemmik, soomlaste Sampo, plaanib sel aastal dividende maksta 13% rohkem, kui eelmisel aastal! 13% sain ma põhimõtteliselt palgatõusu ilma lillegi liigutamata ega seda ise küsimata! IMELINE! Kui mu boss ka nii lahke oleks :D Reaalsuses pole ma oma päris-palgatööl viimastel aastatel rohkem kui 2-3% palgatõusu saanud! Ometi oli ka Sampo aktsia hind paariks päevaks just tõsises languses, mis täna muidugi aastaraporti valguses jälle positiivse suuna võttis.

Seega, kui portfellis on sellised usaldusväärsed rahalehmad, nagu näiteks Johnson&Johnson, kes on makstavat dividendisummat tõstnud igal aastal viimase 50 aasta jooksul, siis on see vägagi imetlusväärne ja minu silmis ülim mõistlik investeering. Selle 50 aasta sisse on jäänud mitu panganduskriisi ja IT-kriis ja mis kõik veel, aga J&J on nagu raudhobune ikka edasi uutesse kõrgustesse vuranud ja enda omanike kukruid truult täitnud! 💰💰💰

Ehk siis mis ma täna kokkuvõtteks öelda tahtsin? 
Börsi käitumist ei oska keegi 100% kindlusega ette ennustada, ainuke kindel lubadus on see, et börs on emotsionaalne draamakuninganna, kelle tujud käivad üles ja alla nüüd ja edaspidi! Ei ole mingi ime, kui see paaripäevane langus oli vaid eelmäng pikemale korralikule börsilangusele. Kuidas selleks siis valmistuda, kui peakski ees ootama pikem käärimine?

  • Investeeri ainult raha, millest igapäevane toimetulemine ei sõltu
  • Oma korralikku hädaabifondi, mis päästab vajadusel, et ei peaks müüma aktsiaid kõige ebasobivamal hetkel
  • Ära mängi finantsinstrumentidega, mida sa ei mõista
  • Investeeri ainult raha, mille ära põlemisel ei satu võlavanglasse
  • Investeeri ainult ettevõtetesse, mida tegutsemist mõistad ning mille tootmis- ja kasvuvõimalused on arusaadavad
  • Kui asjad liiguvad allamäge, hoida kinni oma strateegiast, ja säilitaa kaine mõistus! Noh, ja olgem ausad, kui ninani pa*as, on hilja nina norgu lasta 😂 Kui ikka tundub, et paanika ja hirm tahab börsilanguse puhul võimust võtta, pane investeerimisaken kinni ja lõpeta nende punaste numbrite paaniliselt vahtimine, mine tee parem jalutuskäik värskes õhus! Olgem ausad, kui kogu maailm põhja läheb või orbiidilt kangutatakse, siis on meil suuremaid muresid, kui tühine investeerimiskontol istuv summa ⚡
  • Säästa ja investeeri regulaarselt, ajastamise katsed kipuvad kallilt kätte maksma. Hoia pigem alati väike "sõjakassa" saadaval, et selliste allahindluste ajal oleks võimalik olukorda enda kasuks pöörata

Selle viimase punkti osas pean tunnistama, et minul seekord väga ei vedanud. Sõjakassa oli olemas ja mõned väikesed ostud jõudsin ka teha, aga enamus aktsiad hüppasid juba tagasi, nii mõnigi minu kontol oli näiteks 2..24% plussis jälle. Aga ma ei hala, ülehomme võib meid ees oodata 50% kukkumine ja ka sel puhul on mul võimalik ostmist jätkata. Nagu ka jätkuva stabiilse tõusuga aasta puhul. 



3 kommentaari:

  1. Miks sa arvad, et "ajastamise katsed kipuvad kallilt kätte maksma" ei kehti hetke languse pealt ostmise kohta? :D

    VastaKustuta
  2. Ei arvagi, egas ma mingi selgeltnägija pole! :D
    Seepärast investeeringi regulaarselt. Pole vahet, kas minu tänane ost osutub ülikalliks või üliodavaks pikemas perspektiivis. Kuna usun ettevõttesse, ja investeerin aastakümnete perspektiiviga, võin kindel olla et üle terve perioodi oste "ajatades" saan nö "keskmise" hinnaga kätte aktsiad.. Seega võin vabalt täna osta, teades, et ostan nagunii kuu aja pärast ka.

    VastaKustuta
  3. Aitäh väga hea postituse eest! Oled väärt mõtted siia kirja pannud. ��

    VastaKustuta