reede, 27. aprill 2018

Jesss, olengi miljokas!

Metsik! Vaatan ja imetlen oma ühe sügisel ostetud aktsia tootlust. Tunnistan ausalt, ostsin ta pigem dividenditootluse pärast, aga aktsiahind on sellise ralli teinud viimase 6,5 kuu jooksul:


Äge! 😻😻😻Aktsia ostsin 6. oktoobril ja järgmine dividendimakse tuleb vist juunis. Kas hakkate aimama, mis aktsiaga tegemist? Ei? Olgu, ütlen ära, tegemist on SalMar'iga, norrakate lõhekasvataja aktsiaga.

Miks lõhekasvataja aktsiad? Noh, esiteks ma tegelikult otsisin lihtsalt põnevaid norrakate aktsiaid, ja mõtlesin pikalt Statoili osta. Aga samas on ju kütuse hinnad teatavasti viimastel aastatel meeletult kukkunud, samal ajal kui lõhe hinnad stabiilselt kasvanud. Tuhnisin natuke, ja märkasin, et 2012. aastal oli norra lõhe hinnaks ca 6 USD/kg, 2017. aasta alguseks oli see aga kasvanud 12 USD/kg peale.

Kui mõelda tulevikule, siis usun vägagi, et lõhe hinnal on potentsiaali veelgi kasvada, ning kõvasti turuosa kasvatada. Nii kliimamõjutuste kui tervise huvides propageeritakse üha looma- ja sealiha söömise vähendamist, vaid kanaliha ongi nende faktorite poolest neutraalne. Mida enam inimeste keskkonnnateadlikkus kasvab, seda enam eelistatakse pigem lõhet, mille kasvatamine on loomalihast oluliselt soodsam keskkonnale ning ka inimeste rahakotile - lõhest on protsentuaalselt palju suurem osa söödav kui loomast või seast.

Sellele lisaks sisaldab lõhe suurel hulgal kasulikke rasvasid, D- ning B12-vitamiine ja mineraale, mis on inimesele ülimalt kasulikud. Samal ajal on punase liha puhul WHO teatanud, et töödeldud punase liha tarbimine suurendab vähi tõenäosust. 😨 Kui punast liha soovitatakse max 500 grammi nädalas süüa, siis kala ja muid mereande võib muretult 2-3 korda nädalas süüa. No ja pole vist mõtet mainidagi KUI IMELISELT maitsev sashimi ja sushi minu meelest on!!! 🍣🍤🍣🍤🍣💗

Loomulikult on lõhetootjate puhul ka mitmeid riske, mida tuleb silmas pidada. Konkurents on suur ja lõhekasvatuste ehitamine/majandamine kallis. Lõhe tootlikkuse edukus sõltub palju ilmastikutingimustest ning kõiki lõhekasvatusi varitseb pidevalt hirmus haiguste levimise oht. Seetõttu ilmselt tuleb oma investeeringut hoolega valida, uurida, kuidas ettevõte riske hajutab ning kuidas kasvanduse ülalpidamiskuludega lood. Kuna tootmine on kallis, siis ilmselgelt ükski lõhekasvandus iga-aastaselt rohkem, kui paari protsendi võrra rohkem toota ei suudagi. Sellepärast ilmselt usuvad ka analüütikud, et nõudlus lõhe järele kasvab lähiaastatel endiselt kiiremini kui selle tootmine. Norra tootjad on lisaks kõrgekvaliteedilisele tootmisele vägagi pühendunud ka uuringutele ja arendusele, et lõhetööstust veelgi parendada. Siit ka minu kindlus, et lõhesse lihtsalt peab investeerima!

Aga küsimus on, millise tootja atsiaid eelistada? Peale SalMari leidub neid ju veelgi. Ma ise uurisin tükk aega tootjaid ja eelmise aasta alguses tegelikult ostsin kõigepealt MarineHarvesti aktsiaid. MarineHarvest on juba mitmeid aastaid oma aktsionäridele dividende maksnud ja kuna mina olen hingelt dividendiinvestor, sobis see mulle suurepäraselt. Lisaks tundub, et Marine omab ka kõige mitmekesisemat tootmisparki. Teised 2 suuremat tegijat ongi SalMar ja Lerøy (Investor Toomase armastus 😂), lisaks näiteks väiksem kasvatus Norwegian Royal Salmon (arendamas tegevust Islandil) ja Bakkafrost (Fääri saartel).

Kõige rohkem neist meeldiski mulle alguses Marine - piisavalt suur ja juba pikaajalise edulooga, lisaks maksavad lausa NELI korda aastas dividende, mis on nagu kirss minu tordile, või peaks ütlema lõhe minu sashimisse?! 🍒🍣 😂

Mõeldud, aktsiad ostetud. Ostsin mõnusa positsiooni, ja nautisin iga kolme kuu tagant dividendide laekumist. Mida aga nii väga ei nautinud, oli Marine aktsiahinna pidev hull kõikumine. No ikka suurema osa ajast oli positsioon tugevas miinuses. Siis hetkeks korralikus plussis, et nädala pärast jälle nina "lõuna suunas" pöörata. Aasta lõpu poole tulid veel selged märgid, et Marine tootmine on eeldatust kallim olnud ja diviende ei tõsteta nii palju, kui lootnud olin. Kuna vahepeal olin jõudnud juurde osta näpuotsaga SalMari aktsiaid, mille tootmistegevus tundus parema hinna/tootlikkuse suhtega olevat, otsustasin jaanuaris Marine maha müüa. SalMari P/E, dividenditootlus jms tundusid mulle lihtlsat oluliselt mõistlikumad. Võtsin Marine müügiga tagasihoidliku kasumigi välja ja jätsin portfelli vaid väikse sutsukese SalMari. Seda viimast oleks küll tahtnud juurde osta, aga vaba raha oli liiga vähe ja Marine kõikumised veel liigagi hästi meeles.

Noh, tänaseks võin öelda, et tegelikult oleks ikka võinud mitte tõmmelda ja Marinet ka edasi hoida, või vähemalt SalMari juurde osta, aga.. oleks-poleks... Midagi pole parata ja olen õnnelik, et sellegi kübekese SalMari soetasin. Nii et ei - tegelikult ei ole ma mingi miljonär veel! Aga äkki näen SalMari puhul oma lühikese investori-karjääri esimese 100% tootlusegi lähikuudel ära? 💰💰💰

Milleks üldse peab lõhetootja aktsiaid ostes valmis olema? Noh, esiteks muidugi - lõhetööstus on tundlik teema, ära ülepeakaela kogu portfelli lõheaktsiatesse sisse tambi (nagu ühegi teisegi investeeringu puhul) :) Kindlasti tuleb olla valmis ka korralikeks aktsiahinna kõikumisteks. Eriti arvestades, et tegemist on suures osas nö "hooajatundliku" kaubaga, mille hind aegajalt siia-sinna hüppab ja näiteks hiinlaste odava lõhega on täitsa võimalik turg üle ujutada, nii et norrakatel jama tekib.
Oiiii kus tuli selle jutu peale sashimi isu...

via GIPHY

Mis teie lõhetootjate aktsiatest arvate?

3 kommentaari:

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  2. Yahoo finance ei näita küll et 4 korda aastas on div makstud. Alates 2017 ainult korra aastas.
    Saarekas

    VastaKustuta
  3. Hei Saarekas!

    Olen ka täheldanud kahjuks, et Yahoo Finance'i ei saa usaldada mitte-ämeerika-aktsiate puhul.
    Sellepärast hoian Skandinaavia aktsiatel silma peale pigem kohalike teenusepakkujate portaalides. Lemmikuteks on kujunenud Nordnet (mis olemas nii soome, taani, rootsi, norra keeles) ja Avanza (tundub et vist ainult rootsi keeles), mis kahjuks pisut keerulised kasutada keelevaliku tõttu, aga sisaldavad uskumatul hulgal infot, mida vähemalt saab usaldada.

    Aga loomulikult kõige kindlam on alati ettevõtete enda kodulehel Investori-sektsioonist üle kontrollida, Marinel on see õnneks väga hea: http://marineharvest.com/investor/share-and-bond-info/dividend/

    VastaKustuta