kolmapäev, 14. märts 2018

Elu valikutest ja nädala säästunipp

Ahoi, sealpool ekraani!

Viimased 2 nädalat on olnud täiesti hullumeelsed, ja kui veel nädalavahetusel lohutasin ennast, et pole midagi, kohe peaks paremaks minema! Siis tegelikult tuleb tunnistada, et ma ise ka seda hetkel ei usu. Miks nii kiire? Ikka töö ja kohustused, ei midagi uut!

Ja just seetõttu tuleb tunnistada, et mul on siin torus terve hulk postitusi, mis avaldamist ootavad, aga ikka veel ei ole avaldatud.
No näiteks, tahan rääkida sellest, kuidas ma LÕPUKS ometi oma maise vara erinevatesse pottidesse hakkasin jagama. Ja sellest, kuidas ma oma rahamasina olen saanud igakuiselt dividenditulu kasvatama. Ja sellest, millised säästunipid mul viimasel ajal on kõige rohkem meeldinud. Ahjaa, sellest ka, et mis ma möödunud naistepäeva valguses avaldatud palgalõhe statistikast arvan! 💣

Arvamusi pilduda tahaks rohkemgi, aga tuleb tunnistada, et täna jäin lausa peale õhtusööki söögilaua ääres peaaegu magama, kuigi hulk tegemisi oli veel ees ja tegelikult oleks tahtnud perega seltskondlik ka olla. Ohh, prioriteedid. Midagi pole parata, eelistaks end igal ööl välja puhata ja päeval tegeleda toreda ja hinge toitvaga, tegelikkuses aga on minu valikuteks hetkel palgatöö ja sissetulekute suurendamise võimaluste tekitamine, rääkimata igapäevasest kulude kontrollimisest.

Täna aga tahtsingi siia tulla jagama oma ülimat edulugu säästmise valdkonnast. Nimelt, olen märganud, et teisedki on sel teemal võitlusi pidanud nagu kahepeagalohega. Mind ajas nii naerma, kui viimati Ethel kirjutas oma pudru-keetmise-seiklusest, haha, nagu mina oleksin kirjutanud selle 10 a tagasi! 😅 Nimelt olen mina ka suhteliselt kogu pere-elu ajaloo vältel võidelnud sellega, et pereliikmed putru sööks. Küll tegi kadedaks, kui masu ajal enamus säästunipitajatest kiitsid, et "mis mured, laste toitmine on ju nii odav, hommikuks puder, lõunaks supp ja õhtuks kartulitoit, ongi tehtud, üliodav!"
Minu lapsed nimelt nõustusid putru sööma ainult 1- kuni 2-aastaselt, aga mitte ampsugi peale seda. No välja arvatud vahel vanaema juures. Ja mis seal salata, ise ma ka putru ei sallinud, ei sallinud keeta, rääkimata söömisest. Kuidas siis teisigi sundida, kui endalgi harjumust pole? Sellegipoolest olin veendunud, et peab olema odavamaid alternatiive, kui poest võikumaterjali, saiakeste või hommikusöögihelbete ja liitrite viisi piimatoodete koju vedamine.  Tuli välja, et ongi, ja lausa imelihtne!

Mina nimelt teen nüüd hommikusöögiks koduseid saiakesi, mis maitsevad eriti soojast peast imehästi ning kasvavad organismid paistavad selle mõnusa hommikuse süsivesikulaadungiga väga rahul olevat päeva alustamiseks! Hommikusöökide hinnaks kujuneb iga kuu nüüd kõigest murdosa sellest, mis varem juba nädalaga ära söödi pelgalt hommikusöögiks!
Näitena võin tuua erinevate hommikusöökide hinnad siin meie maal:

  • omlett või praemunad peekoni ning värskete köögiviljadega, piim - 4 in, ca 6-8 € mõnusalt toitev toidukord (sõltub, kas õnnestub peekon ja munad soodukaga soetada või mitte)
  • hommikusöögihelbed piimaga -  4 in, ca 2-3 € toidukord, ja kõht on varsti jälle tühi
  • kaerahelbepuder moosiga ning piim - 4 in, ca 2 € toidukord, toidab hästi, aga rutiinselt süües viskab kergelt kopa ette
  • kaneelipirukad ja piim - 4 in, 3 ahjusooja lõhnavat pehmet pirukat näkku, ca 1.5 € toidukord (enamasti odavamgi, kuna võid ostan reeglina soodushinnaga)

Kusjuures, pean tunnistama, et kui eluaeg on kõik pärmitaignapirukad mul tulnud välja umbes sama maitsvad, kui keskmine saapatald, siis nüüd olen leidnud igatahes imelise taigna ja imehästi minu rutiinidega sobiva protsessi!

Nimelt teen pirukaid max 2 korda nädalas, vahelduseks ühel korral kaneeli- vms magusaid pirukaid ja teisel korral singi-juustu vms soolaseid pirukaid. Kõik lähevad pereliikmetele peale nagu soojad saiad! Aga olgu, jagan teile ka oma saiateo saladuse:

Koostisosad:
Taigen: 75g võid, 2.5dl piima, natuke soola, 7.5dl jahu, 3-5g pärmi
Kate: kaneelipirukatele 50g toasooja võid segatud max 0.5 dl suhkru ja tl täie kaneeliga.

Õhtul sulatan või ja teen piima käesoojaks. Segan sisse tirtsu pärmi (kui pikaks ajaks kerkima jätta, tohib pärmi kasutada ülivähe, muidu ootab teid hommikul mõnusalt kerkinud pätsikese asemel mitteniimõnus hapu kääriv mätakas!), soola ja jahu, ning sõtkun mõnusaks pätsikeseks. Jätan rätiku alla kerkima, ja panen kõrvale toasoojenema 50g võid (kaneelipirukate jaoks) või riivin külmkappi valmis juustu (singi-juusturullide jaoks), ning ise lähen iluund võtma.

Hommikul keeran ahju 225C peale soojenema, teen ühe käega kohvi ja teise käega rullin oma mõnusa värske pätsikese lapikuks laiali (ca 20x50 cm), viskan peale kaneeli-suhkru (või juust-singitükkide segu) katte, rullin kokku, jupitan rulli (ca 1,5cm jämedusteks juppideks) ahjuplaadile. Kui raatsin, lasen rullikestel veel 5-15 min kerkida (sel ajal kui ise duši all käin). Kui eriti lahke päev on, pintseldan pealt muna või piimaga ja lükkan seejärel 10 minutiks juba eelsoojendatud ahju. Pererahvas ärkab sellise kuhja imehästi lõhnavate ja soodsa hinnaga saiakeste peale, kogu vaevale koos koristamisega kulub -  õhtul 15min + hommikul veel max 15min! Kokkuhoid aga, igal söögikorral 1.5-5 € söögikorra pealt, annab iga kuu kokkuhoidu juba 55 €!!! 💲💲💲


Njämma! Mul nüüd suu jookseb vett, aga homme hommikul ootavad meid hoopis singipirukad. Samas võin alati kindel olla, et ABSOLUUTSELT KÕIK meie maja pudrupõlgurid söövad seda hommikusööki suure isuga!

 Muide, mis mind eriti rõõmsaks teeb nende iseküpsetatud saiakeste puhul, on see, et neid on võimalik ka kilesse pakendatult sügavkülmas säilitada, et sobival hetkel lihtsalt võtta ja kiirelt soojaks lasta.
Samuti on alati teada, milliseid aineid saiakesed sisaldavad, kui palju suhkrut neis on, ning et neisse muidu kahtlaseid aineid pole lisatud!

Ahjaa, et ikka ämbritekolistamisest ka rääkida, siis esimesel korral lisasin pärmi ülioptimistlikult ja taignal oli hommikuks väga huvitav kibe-hapukas maitse juures. Polnud hullu, mõnuga suhkrut ja kaneeli vahele, pärlsuhkrut peale ja keegi ei saa midagi aru! 😇
Üks teine kord aga mõtlesin, et vahelduseks võiks ju natuke priisata - ostsin poest hoopis filotaigna, ja tegin õuna-kaneelisisuga "taskuid"... eee.. nojah.. neid sõin ise päris mitu päeva igaks söögikorraks, sest kedagi teist need ei ahvatlenud peale esimest maitsemist. 💩  Soovitan selliseid uusi asju proovida eelnevalt näiteks pühapäevaseks kella-viie-teeks, muidu võite avastada, et hommikusöögiks tuleb varuvariant valmis teha. 🍩

Kui rääkida muudest peamistest säästunippidest meie toidulaual viimasel ajal, siis on pilt selline:

  • tööpäevahommikuks isetehtud saiakesed ja leib
  • lõunat sööme võimalusel koolis/töö juures tööandja kulul. Kui see pole saadaval, siis käib lõunasöögiks karbiga kaasa võetud eelmise õhtu õhtusöögi jäägid
  • õhtusöögiks üritan teha alati pisut rohkem, kuid siiski võimalikult soodsalt soetatud toorainetest sooja sööki
  • nädalavahetusel sööme lõunaks enamasti mõnda köögiviljasuppi
  • nädalavahetuse hommikusöögiks teeme siis kas luksuslikuma peekoni-muna hommikusöögi, või siiski pudru, mille kõrvale nautimiseks siis natuke peekonit, et nädalavahetus ikka nädalavahetuse nägu oleks 😆🐖

Aga mismoodi teie soodsalt ja maitsvalt hommikuti pereliikmete kõhud täis korraldate?


6 kommentaari:

  1. Me oleme nii konservatiivsed, et iga hommik on täpselt sama söök ja ära ei tüdine. Elukaaslane sööb helbeid JA võileibu JA piimtooteid ning mina söön iga jumala hommik putru, sest lihtsalt väga meeldib. Putru keedan jämedate kaerahelveste ja pikalt leotatud rosinatega, lõpus löön ühe talumuna ka sisse ning võid veel peale. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vau, Krõõt!!! Respekt! Ma munaga ei ole kunagi julgenud proovida, et ... äkki ma ikka ei söö seda, ja siis on raisus :)
      Aga muidu, kui kuskilt tasuta lõunat ei saa, siis on minu esimeseks valikuks alati tööle puder karbiga kaasa võtta (ma tegelikult hommikust ei viitsi süüa, söön selle asemel poolvarast lõunat), ja kuigi üritan pudru maitset varieerida puuviljade, kaneeli, moosi, marjade ja muu sellise huvitavaga, viskab aegajalt ikka nii kopa ette! Vahepeal sõin lausa lihtsalt soolast putru ilma lisanditeta, et vaheldusrikkam oleks :D
      Elukaaslane on Sul küll kallis pidada, ütleks :D Võikumaterjali hinda ma ei viitsinud välja arvutama hakatagi, see liiga suur number!

      Kustuta
    2. Mulle meeldivad peamiselt soolased pudrud, aga öö läbi ligunenud rosin on seal sees küll päris hea. Tegelikult on puder nii mitmekesine toit, et sellest lihtsalt ei anna ära tüdineda - esiteks on helveste valik lai ja peale ning sisse saab varieerida kõike alates banaanist/marjadest/seemnetest ning lõpetades köögiviljade, liha või juustuga. Näiteks vahepeal haige olles läks pikalt loosi hoopis tatrahelbepuder jogurti ja peedisalatiga. (Ma juba kuulen, kuidas mõni pudruvihkaja öökimishäälitsusi teeb seda lugedes).

      Kustuta
    3. Mmmmm.. maitsev! Nüüd tuli mul tatrapudru isu tagasi, aitäh inspiratsiooni eest!

      Kustuta
  2. Pärmi kogus on retseptis tavalise või kuivpärmi kohta?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise kasutan kuivpärmi ja siis panen nii 3-4 grammi, ehk ülivähe, aga kerkinud on kenasti.
      Tavalise pärmi puhul peaks siis jah ca 5-6 grammi pigem kasutama.

      Pärmi puhul ongi kõige olulisem see, et seda ei tohi liiga kuuma vedelikuga ja rasvainetega "ära tappa", piim olgu pigem jahedam, kui liiga kuum ja võid pigem vähem kui liiga palju.

      Need teadmised sain ma kahjuks alles peale läbikukkumisi selgeks :D

      Kustuta